monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Flašíková Beňová: Deti musia byť skutočnou prioritou

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bude venovaný opatreniam, ktoré sa týkajú odstraňovania chudoby detí. Počet tých, ktoré sú ňou v Európe priamo ohrozované sa zvyšuje od roku 2008. Tento negatívny trend sa nedarí uspokojivo zvrátiť ani napriek istej miere hospodárskeho oživenia.

Nárast rizika chudoby a sociálneho vylúčenia detí súvisí s ekonomickými ťažkosťami a spôsobom akým sa s nimi Európa rozhodla v posledných rokoch vyrovnávať. „Ide o milióny detí v celej EÚ a príčinou sú nepochybne najmä úsporné opatrenia z posledných rokov. Ich dôsledkom je aj obmedzovanie sociálnej podpory mladých rodín či vyššia hrozba nezamestnanosti,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Ohrozenie detí chudobou podľa nej stúpa spoločne so sociálnymi nerovnosťami. „Najnižší podiel detí žijúcich v chudobe majú štáty s najsilnejšími sociálnymi systémami. Príkladom nám tu môžu ísť najmä škandinávske krajiny, ale aj susedné Rakúsko,“ priblížila europoslankyňa.

Cieľom navrhovaného uznesenia Európskeho parlamentu je podľa nej aj snaha motivovať členské štáty k väčším investíciám do detí, podpory ich výchovy a rozvoja. „Aby sa stali skutočnou prioritou. Týka sa to samozrejme mnohých oblastí vrátane prístupu ku kvalitnému vzdelávaniu či zdravotnej starostlivosti. Hoci by to malo byť samozrejmé, zďaleka tomu bohužiaľ tak nie je,“ poznamenala poslankyňa. Jedným z účinných nástrojov v tejto oblasti by mala byť aj tzv. európska minimálna mzda. „O európskom minimálnom príjme sa začalo prvý krát hovoriť ešte v roku 2010. Určite je jedným z nástrojov na potláčanie chudoby a naopak vyrovnávanie sociálnych rozdielov v Európe. Je skutočne najvyšší čas, aby sa ním Komisia začala reálne zaoberať,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

O dac

Odporúčame pozrieť

Viktor Orbán

Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Spotreba maďarského obyvateľstva bola v rámci členských krajín Európskej únie v roku 2023 najnižšia. Kým …

Consent choices