Parížski moslimovia odsudzujú útoky teroristov. Nie sme zlí, hovoria

PARÍŽ – Moslimovia vo Francúzsku sa rovnako obávajú teroristov ako kresťania či židovská komunita. V mešitách, synagógach aj v kostoloch duchovní vyzývajú veriacich, aby odsúdili konanie teroristov.

Týždeň po teroristických útokoch je situácia ťažká aj pre moslimskú komunitu v Paríži. Moslimovia sa za bránami najväčšej mešity v meste modlia inak, ako pred útoky z piatka 13.

„Teroristi nie sú pre nás moslimovia. Sú to blázni, ktorí zabíjajú ľudí. To s islamom nič nemá,“ hovorí miestny moslim Avoub, pôvodom z Maroka.

Priznáva, že časť Francúzov vníma moslimov ako zlých. „Francúzsky národ vie, kto to urobil, že to neboli moslimovia. Naše náboženstvo je ako každé iné. My nepotrebujeme zabíjať ľudí. Aj dnes sme sa pomodlili a ideme domov, žiť svoj bežný všedný život,“ hovorí.

Najväčšiu mešitu v Paríži strážia francúzski vojaci. Miestnym moslimom ale takéto opatrenia neprekážajú.

Jednota je dôležitá

Zatiaľ, čo v zadnej časti mešity dopíjajú moslimovia svoj čaj v spoločností ľudí inej viery, na jednom z najkrajších miest v Paríži, v bazilike Sacre Coeur, slúži omšu katolícky kňaz Pere Patrice Sonnier.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

„Veľmi dôležitá je jednota, ale nielen jednota na úrovni politickej, či spoločenskej, ale až na úrovni duchovnej. Útoky hlboko ranili aj boha. Je potrebné sa obrátiť modlitbou k nemu a tak odpovedať teroristom,“ hovorí kňaz.

Dve rozdielne veci

Aj najväčšiu židovskú synagógu v Paríži stráži polícia. Mladá židovka Iva sa tu bola pomodliť.

„My rozumieme, že teroristi a moslimská komunita sú dve rozdielne veci a spolu nesúvisia. A určite nie je možné sa teraz obávať moslimov pre konanie teroristov. Určite nie,“ hovorí Iva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Skripek

Europoslanec Branislav Škripek odovzdal prezidentovi A. Kiskovi knihu „Odhaľovanie Islamu“

Som veľmi rád, že pán prezident zaviedol tradíciu stretnutí s europoslancami za Slovensko a zaujíma …

Consent choices