Slovensko podalo žalobu proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov

BRATISLAVA – Slovensko v stredu podalo na Súdny dvor EÚ žalobu proti prerozdeľovaniu utečencov v členských krajinách únie na základe povinných kvót, ktoré v septembri jasnou väčšinou hlasov schválili ministri vnútra európskej dvadsaťosmičky. Novinárom to povedal premiér premiér Robert Fico.

„Toto rozhodnutie bolo prijaté v rozpore s európskym právom. Kvóty považujeme na nerealizovateľné. Prax ukazuje, že kvóty sú fiaskom,“ vyhlásil Fico po zasadnutí kabinetu, ktorý žalobu prerokoval.

Bratislava v žalobe spochybňuje okrem iného právomoc ministrov vnútra rozhodnúť o povinných kvótach na rozmiestnenie utečencov.

Podľa slovenskej vlády bolo v tejto otázke tiež porušené právo národných parlamentov krajín EÚ podieľať sa na príprave rozhodnutí.

Slovensko už po schválení kvót na utečencov tento rok v septembri oznámilo, že sa rozhodnutiu nepodriadi a že ho napadne na únijnom súde. Podľa rozhodnutia ministrov vnútra by si členské krajiny EÚ na základe kvót mali rozdeliť 120 000 utečencov.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices