V Nemecku chcú zakázať burky, podľa poslancov nepatria do našej kultúry

Zákaz nosenia burky a nikábu chcú presadiť političky CDU/CSU. Podľa nemeckej konzervatívnej únie takéto zahaľovanie tváre nepatrí do západnej kultúry, čo následne znemožňuje zrovnoprávnenie postavanie mužov a žien. Podľa Ilse Aignerovej by mal spolkový snem nový zákon odobriť čo najrýchlejšie. Rozhovor s nemeckou poslankyňou zverejnil denník Die Welt.

Návrh získava čoraz väčšiu podporu aj v strane SPD, s ktorou práve nemeckí konzervatívci tvoria nemeckú vládu. Zákaz by sa navyše mal vzťahovať aj na turistky, ktoré navštívia Nemecko. Poslankyňa to odôvodňuje svojou cestou v Iráne. „Podriadila som sa tamojším zákonom, nosila som na hlave šatku. To isté očakávam aj od žien z arabskej oblasti. Zákony nemôžu platiť len pre občanov Nemecka.“

CDU chce už na terajšom decembrovom zjazde presadiť uznesenie na zrýchlené prijatie zákona. Podľa poslanca Burkharda Lischka je nosenie burky symbolom vylúčenia zo spoločnosti. Na druhej strane upozornil aj na to, že v krajinách ako Francúzsko a Belgicko, kde už zákon platí, sa mnohé moslimky začali obracať k radikálnym islamistom. Podľa podpredsedu poslaneckého klubu SPD Axela Schäfera však burka do nemeckej kultúry nepatrí.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

 

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices