Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 49. týždňa 2015

Gréci schválili rozpočet na rok 2016

ČÍNA: Medzinárodný menový fond [MMF] rozhodol, že čínsky jϋan bude zaradený do koša mien spojeného s menou SDR [zvláštne práva čerpania, je to umelá menová jednotka, ktorá sa využíva v rámci MMF ako účtovná jednotka aj ako rezervná mena]. „Čínska mena sa stane súčasťou tohto menového koša najskôr v októbri 2016 a zaradí sa tak k najsilnejším svetovým menám, ktoré tvoria kôš mien SDR – americký dolár, euro, britská libra a japonský jen. Čína musela kvôli zaradeniu do tohto koša splniť viacero kritérií, ako napríklad zlepšiť prístup zahraničných investorov na čínsky menový trh, častejšie emitovať čínske cenné papiere a bude sa musieť aj rozšíriť obchodovanie s jϋanom na zahraničných trhoch,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Váha USD v koši SDR v súčasnosti predstavuje 41,9 %, eura 37,4 %, podiel libry je 11,3 % a jenu 9,4 %. Po novom čínska mena získa váhu 10,92 % v koši, váha dolára sa nezmení a podiely ostatných mien vrátane eura sa znížia.

UKRAJINA: Ukrajina neustúpi od implementácie dohody o voľnom obchode s Európskou úniou od 1. januára 2016 napriek protestom Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Porošenko. Podľa jeho slov vládni predstavitelia nedovolia, aby plynová politika a politika sankcií, ktoré Rusko používa, politicky ovplyvnili suverénnu Ukrajinu. EÚ sa s Ruskom vlani dohodla na tom, že implementácia dohody o voľnom obchode s Ukrajinou sa odloží o jeden rok, a to do začiatku roka 2016. Rusko, ktoré považuje dohodu EÚ a Ukrajiny o voľnom obchode za ohrozenie svojich trhov, varovalo Kyjev, že sprísni obchodné sankcie, ak dohoda začne platiť. Kyjev uviedol, že odpovie rovnako.

EUROZÓNA: Ceny v eurozóne v novembri, v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška, vzrástli o 0,1 %. Rovnakú mieru medziročná inflácia vykázala aj v októbri. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý zverejnil uplynulý týždeň štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Úrad odhaduje, že najvýraznejšie sa medziročne zvýšili ceny v segmente potraviny, alkohol a tabak a tiež v službách.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

OPEC: Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] rozhodla o zvýšení svojej ťažobnej kvóty na 31,5 mil. barelov denne z doterajších 30 mil. barelov denne. Rozhodnutie OPEC – u znamená, že kartel nerieši problém rastúcej globálnej ponuky ropy. Chudobnejší členovia združenia tlačia na bohatších členov, ktorých vedie Saudská Arábia, aby sa obmedzila ponuka. Rijád a jeho spojenci z oblasti Perzského zálivu sú však naďalej rozhodnutí držať sa stratégie obrany trhového podielu. Dúfajú pritom, že nižšie ceny nakoniec donútia producentov ropy s vyššími nákladmi, ako napríklad firmy ťažiace bridlicovú ropu v USA, aby odišli z trhu.

GRÉCKO: Grécky parlament schválil počas víkendu rozpočet na rok 2016, ktorý počíta s rozsiahlymi škrtmi štátnych výdavkov a so zvýšením daňového zaťaženia. Návrh nového rozpočtu prešiel v 300 – člennom parlamente v pomere 153 ku 145 hlasom, pričom dvaja poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili. Premiér Tsipras sa vyjadril, že tento rozpočet je ťažkou úlohou pre vládu, ktorá chce zanechať trvalú stopu v oblasti sociálnej spravodlivosti. Zdôraznil, že grécky rozpočet prvýkrát po piatich rokoch počíta so zvyšovaním výdavkov na zdravotníctvo, sociálny systém a vytváranie pracovných miest. Tsipras pripustil, že nárast je iba veľmi mierny, a to v rámci možností, aké poskytujú podmienky dohody s medzinárodnými veriteľmi. Hlasovanie napokon prebehlo striktne po straníckej línií.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices