štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

VIDEO: Ivan Štefanec o výsledkoch Euroscola 2016. Títo ľudia budú raz viesť Slovensko!

ZDROJ: YouTube/ EURÓPSKE NOVINY

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v piatok 11. decembra  vyhlásila výsledky súťaže Euroscola 2016. Slávnostného podujatia sa zúčastnili študenti a pedagógovia stredných škôl, ktoré sa do projektu zapojili, ako aj poslanci Európskeho parlamentu Vladimír Maňka (S&D) a Ivan Štefanec (EPP).

Na prvom mieste sa umiestnila Cirkevná spojená škola z Vranova nad Topľou, ktorá uskutočnila celý rad aktivít k Euroscole, napríklad projekt medzigeneračnej spolupráce, kedy o Euroscole informovali seniorov, multimediálnu prezentáciu EÚ, simulované stretnutie slovenských europoslancov, diskusie s europoslancami osobne alebo on-line a ďalšie aktivity.

Zástupkyne víťaznej školy po oznámení výsledkov vyhlásili, že „ich vedomosti o EÚ sa počas projektu znásobili, bol pre nich zároveň formou teambuildingu, naučil ich lepšie komunikovať a stretli tiež veľa zaujímavých ľudí.“

Do súťaže sa mohli zapojiť všetky stredné školy na Slovensku, jej cieľom je posilniť verejnú diskusiu o Európe. Študenti mali organizovať podujatia, diskusie či workshopy o EÚ. Do súťaže sa tento rok zapojilo 22 projektov.

Víťazná škola sa spolu s ďalšími 5000 mladými ľuďmi z celej Európy zúčastní dvojdňového podujatia EYE, ktoré sa koná 20. a 21. mája 2016 v Štrasburgu za účasti poslancov Európskeho parlamentu ako aj iných vplyvných osobností európskej integrácie. Školy umiestené na 2. až 7. mieste sa zúčastnia pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu v prvom polroku 2016.

Riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel ocenil témy, ktoré si tento rok mladí ľudia vybrali a kvalitu ich spracovania. Niektoré školy sa venovali napríklad problematike migrantov a navštívili aj miesta, kde sa nachádzajú žiadatelia o azyl. „Snažili sa napríklad zistiť prečo títo ľudia naozaj utekajú z domova,“ povedal Hajšel.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

 Poslanci EP považujú projekt Euroscola za veľmi dôležitý, pretože je to jeden zo spôsobov ako sa dozvedieť viac o EÚ, jej fungovaní a politikách.

Vladmír Maňka pripomenul pozvaným školám aj ďalšie európske projekty, z ktorých môžu profitovať, ako napríklad Erazmus. Podľa Ivana Štefanca je Euroscola dôležitá, pretože prostredníctvom takýchto projektov či diskusií si mladí vytvárajú aj vlastný názor a tak „môžu neskôr informovanejšie voliť, či lepšie spoluvytvárať EÚ do budúcnosti.“

Zoznam ocenených škôl:

1 Cirkevná spojená škola Vranov nad Topľou
2 Bilingválne gymnázium Milana Hodžu Sučany
3 Stredná priemyselná škola Snina
4 Gymnázium Giraltovce
5 Obchodná akadémia Poprad
6 Obchodná akadémia Lučenec
7 Gymnázium Alberta Einsteina Bratislava
8 Stredná odborná škola Svit

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices