Jozef Rajtár
Jozef Rajtár, tímlíder SaS pre Štíhly štát. PHOTO: archív SaS.

Jozef Rajtár: Budú fungovať voľby cez internet?

Pred piatimi rokmi boli v Estónsku voľby s možnosťou hlasovať elektronicky – cez internet.
Jedna pani toto právo využila 69 krát po sebe. Bol to omyl, podvod, alebo nespoľahlivosť elektronického hlasovania?
Nie, všetko bolo v poriadku, systém fungoval spoľahlivo. Pri hlasovaní cez internet sa v Estónsku môže hlasovať ľubovoľne veľa krát. Platí vždy posledná voľba.

A čo korupcia – kupovanie hlasov? Nie je to ľahšie cez internet?
Vieme, že pri klasických voľbách sa kupujú hlasy tak, že ako dôkaz o hlasovaní sa žiada fotka daného hárka a zvyšný hárok listov. Kupec hlasov môže za jeden deň takto inštruovať obrovské množstvo voličov.

Pri hlasovaní cez internet môže „kupujúci“ stáť nad hlasujúcim a skontrolovať si, ako hlasuje. Ale len v danej chvíli. Po odchode „kupliara“ totiž môže volič svoju voľbu zmeniť – a platí posledná voľba! S internetovými voličmi by sa tak muselo naraz pracovať až chvíľu pred uzavretím hlasovania.

Voľby cez internet sú tak bezpečnejšie ako klasické. Dnes sme na tom tak ďaleko v bezpečnosti a spoľahlivosti elektronického bankovníctva, že  ho používame často a bez obáv. Rovnako si zvykneme aj na elektronické voľby.
V posledných voľbách v Estónsku až 30% ľudí hlasovalo cez internet. Ako tento fenomén ovplyvnil politickú scénu? Možnosť e-hlasovania posilňovala dopyt po rozširovaní vzbavovať si ďalšie záležitosti so štátom elektronicky.
Referendá sa organizujú ľahšie, až 66% ľudí v poslednom tu hlasovalo elektronicky.
Hlasuje viac mladých a viac rodákov v zahraničí.
Ak sú rodáci zapojení viac do diania doma, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa vrátia domov, aby tu využili svoje zahraničné skúsenosti.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Zaveďme voľby cez internet aj my. Z Estónska sa to dá prevziať celé a lacno. Odskúšané, s muchami vychytanými. A rovno zoberme licenciu aj na celú elektronickú štátnu správu – namiesto tej drahej paródie, čo tu máme teraz.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Jozef Rajtár, tímlíder strany SaS pre štíhly štát

O dac

Odporúčame pozrieť

Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Estónska premiérka Kaja Kallasová podporila myšlienku vytvorenia postu európskeho komisára pre obranný priemysel, keďže Európska …

Consent choices