Nemecko deportuje žiadateľov o azyl, krajinu opustilo vyše 18 000 migrantov

BERLÍN – Už viac ako 18 000 neúspešných žiadateľov o azyl tento rok odsunuli úrady jednotlivých nemeckých spolkových krajín. S odvolaním sa na štatistiku spolkového ministerstva vnútra o tom informovala agentúra DPA. Za celý minulý rok pritom Nemecko deportovalo 10 884 ľudí.

Napríklad Bavorsko od začiatku roka do konca novembra deportovalo už trikrát viac než za celý rok 2014. Takmer trojnásobný je počet odsunutých neúspešných žiadateľov o azyl tiež v spolkovej krajine Hesensko. Z Bádenska-Württemberska na juhozápade Nemecka sa muselo do krajiny pôvodu nútene vrátiť o polovicu viac migrantov než vlani.

Tisíce žiadateľov

Snaha úradov spolkových krajín o deportáciu pritom podľa DPA počas roka výrazne vzrástla s tým, ako rástol počet novo prichádzajúcich utečencov. Zatiaľčo za prvé štyri mesiace roku deportovali 4 500 ľudí, za tri mesiace od septembra do novembra to bolo už 6 800 neúspešných žiadateľov o azyl.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Dobrovoľný návrat

K deportácii neúspešných žiadateľov o azyl Nemecko pristupuje až ako k poslednému prostriedku. Podľa ministerstva vnútra sa väčšina odmietnutých žiadateľov vracia do krajiny pôvodu dobrovoľne.

Do Nemecka tento rok dorazilo viac než milión migrantov, väčšinou z Blízkeho východu a severnej Afriky. V Nemecku sa ale o udelenie azylu uchádza tiež mnoho ľudí z iných častí sveta, napríklad aj z balkánskych krajín ako je Kosovo alebo Čierna Hora.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices