Rok blbých nálad

S koncom každého roka prichádzajú povinné hodnotenia uplynulých dvanástich mesiacov. Jeho pozitív, negatív, ale aj charakteristických vlastností. Rok 2015 sa najmä v prípade krajín Európskej únie môže zapísať ako rok negatívny. Nie však samotnými udalosťami, ktoré ho sprevádzali, ale najmä náladami a vášňami, ktoré tento rok naplno rozdúchal.

Trend nastolili grécke voľby v januári tohto roka. Víťazstvo radikálnej Syrizy a jej postoj odporu voči Európskej únii vytvorili silnú vlnu strachu v rámci EÚ. Jednotlivé kolá veľkých vyhlásení a nezodpovednej politiky voči gréckej ekonomike sa striedali so stiahnutím chvosta a poslušným splnením nastolených podmienok. Panika okolo možného defaultu oslabila nie len dôveru v samotnú stabilitu Eurozóny, ale najmä pocit súdržnosti medzi jednotlivými časťami tohto stroja. Zvýšila sa aj tendencia na politické zneužívanie tejto témy na Slovensku a tiež v mnohých iných krajinách.

Druhou témou prispievajúcou k pretrvávajúcej skepse bola téma masovej mirgrácie. Táto spojila celú slovenskú politickú scénu (s výnimkou Mostu) pri ich ochrane slovenskej štátnosti. Vytvorila aj nebezpečný precedens toho, že politici na Slovensku tvárou v tvár kríze budú stale hrať najmä na kartu strachu. Tá je totiž až príliš jednoduchá a prináša väčšinou voličské zisky. Strach z neznámeho dokonale zmazal niekoľko dlhých rokov snahy o presadenie a upevnenie liberálnych myšlienok. Zdá sa, že nateraz bola táto snaha neúspešná.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Teroristické útoky v Paríži priliali olej do ohňa nedôvery a pre mnohých boli potvrdením, že Európa sa musí zmeniť. Slovensko prijalo protiteroristický baliček a celkovo slobody, ktoré zdobili Európu, ustúpili pocitu bezpečnosti a pocitu ochrany. Všetky tieto veľké momenty prekryli iné pozitívne témy tohto roka: upokojenie situácie na Ukrajine, rast ekonomiky alebo na Slovensku aj pokles nezamestnanosti. Prevládol pesimizmus. Treba dúfať, že rok 2016 prinesie pozitívnejšie udalosti a posunie nás zasa tým smerom, akým by sa mala Európa hýbať.

Komentár pripravil Martin Reguli, Nadácia F.A.Hayeka.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices