Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2015

Daňové reformy v roku 2016 majú konečne zabrániť daňovým únikom

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici pred poslancami Európskeho parlamentu avizoval, že rok 2016 bude rokom firemnej daňovej reformy a fiškálnej transparentnosti. Odvoláva sa na vážne problémy s daňovými únikmi a nedostatkom transparentnosti.

Poslanci viacerých skupín od neho žiadajú preukázať svoje ambície tým, že rozhodnutiami pôjde nad rámec nedávnej dohody medzi Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a G20 o erózii daňového základu. Moscovici prisľúbil, že na konci januára predloží dokument, ktorý bude kľúčovým v boji proti vyhýbaniu sa daňovej povinnosti. Na základe tohto dokumentu chce potom postaviť právne i neprávne návrhy so zameraním sa na krajiny EÚ aj mimo nej.

Upozornil tiež na prípravu balíka daňovej transparentnosti a akčného plánu o zdaneniach firemných iniciatív. Poukázal ale na možné problémy pri schvaľovaní tohto plánu Radou ministrov, nakoľko je podľa neho potrebná jednomyseľnosť pri schvaľovaní, ktorú niektoré štáty odmietajú. Komisia schvaľuje spoločne konsolidovaný základ dane v procese dvojfázového prístupu.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Na základe odporúčania Európskeho parlamentu sa stane povinným zverejňovanie platených daní a tiež prijaté dotácie od nadnárodných spoločností. Toto opatrenie by podľa všetkého nemalo viesť k negatívnym účinkom v oblasti hospodárskej súťaže pre spoločnosti so sídlom na území EÚ. Poslanci tiež naliehali, že dane, ktoré má získať Luxembursko, Holandsko a Belgicko od Fiatu či Starbucksu by nemali ostať v danej krajine.

O vik

Odporúčame pozrieť

Rada ministrov vnútra v Bruseli sa niesla v téme migrácie

Na štvrtkovom rokovaní Rady ministrov členských štátov pre vnútorné záležitosti boli hlavnými témami rokovaní samotné …

Consent choices