štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Povinnosťou každej výkonnej moci je chrániť nezávislosť médií a súdov

Rozhodnutie Európskej komisie začať dialóg s Varšavou o právnom štáte a slobode médií v krajine bolo v utorok na pôde Európskeho parlamentu predmetom vášnivej diskusie poslancov s predsedníčkou poľskej vlády Beatou Szydło. Zatiaľ čo niektorí lídri politických skupín v EP kritizovali poľskú vládu za demontáž systému demokratických bŕzd a protiváh, ďalší podporili tvrdenie premiérky Szydło, že právny štát v Poľsku nie je ohrozený.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil rozpravu vyhlásením, že diskusia o právnom štáte v Poľsku je „kľúčovou pre budúcnosť Európskej únie.“

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, zastupujúci predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ, uviedol: „Európska únia je viac ako len spoločný trh, je to Únia vystavaná na spoločných hodnotách, akými sú právny štát, demokracia a základné práva. Tieto však nemožno považovať za samozrejmosť, v tejto oblasti sme dostali tvrdú lekciu,“ dodal vyzývajúc na otvorenú diskusiu s cieľom ochrániť hodnoty EÚ v čase zmien. Pozrite si záznam vyhlásení Martina Schulza a Berta Koendersa.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vysvetlil, „prečo sa Komisia rozhodla preskúmať nedávny vývoj v Poľsku“ a ako by chcela „pokročiť v konštruktívnom a na faktoch založenom dialógu s Poľskom v snahe zabrániť vzniku systémových ohrození právneho štátu.“ Záznam príspevku podpredsedu EK Timmermansa je k dispozícii tu.

Predsedníčka poľskej vlády Beata Szydło zdôraznila, že v Poľsku nedošlo k ohrozeniu právneho štátu. „Poľskí občania si zvolili náš program v demokratických voľbách a my ho implementujeme, rešpektujúc pritom našu ústavu a európske zmluvy,“ vyhlásila. „Spor ohľadom ústavného súdu v Poľsku je politický, nie právny, a ako taký ide o vnútornú záležitosť Poľska, som však pripravená diskutovať s opozíciou,“ dodala poľská premiérka. Záznam z jej vystúpenia je k dispozícii tu (prvá časť) a tu (druhá časť).

Esteban González Pons (EPP, ES) uviedol, že najhorší autoritársky prístup vždy „prichádza zvnútra“ a „útoky na súdnu moc a kontrola masmédií by mohli byť prvým krokom smerom k zničeniu demokracie.“ Podčiarkol tiež, že „našim jediným cieľom je objasniť, či sú ohrozené európske hodnoty“ zdôrazňujúc, že „nikto nechce preventívny trest pre Poľsko.“ Záznam celého vyhlásenia je k dispozícii tu.

Gianni Pittella (S&D, IT) poznamenal, že nezávislosť súdnictva a médií sú absolútne nevyhnutným predpokladom demokracie v EÚ. Skupina S&D je podľa jeho slov znepokojená nedávnym vývojom v Poľsku, ktorý nie je v súlade s históriou krajiny a s jej zápasmi proti diktatúram. Záznam celého vyhlásenia je možné zhliadnuť tu.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Syed Kamall (ECR, UK) poznamenal, že „po rozhovore s poľskými europoslancami je zrejmé, že poľské orgány nemajú v úmysle oslabiť pluralitu médií“ a opýtal sa, prečo sa Komisia a poslanci EP nezaoberali nezrovnalosťami v súvislosti s procesom nominácie sudcov ústavného súdu za predchádzajúcej vlády.

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) smerom k premiérke Szydło vyhlásil: „Vaša strana vyhrala voľby so silným mandátom. Je Vašim právom pretvoriť mediálne prostredie a zreformovať verejnú službu. To však neplatí, pokiaľ využijete alebo zneužijete túto obrovskú väčšinu na demontáž systému bŕzd a protiváh vo Vašej krajine. To by bolo v rozpore s ústavou a nebolo to súčasťou volebného programu Vašej strany.“

Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE) vyhlásila: „Neoliberálne reformy, ktoré sú už predpokladom pre členstvo v EÚ, nepriniesli bohatstvo pre všetkých (…) Mnoho obyvateľov Poľska preto viní Úniu za sociálne rozdiely v spoločnosti.“

„Za obavami o stav právneho štátu v Poľsku stoja naše obavy o EÚ ako celok,“ uviedla Rebecca Harms (Zelení/EFA, DE) dodávajúc, že vládnuca väčšina by nemala diktovať bez snahy o riadnu diskusiu s opozíciou.

„Poľské záležitosti by mali byť vyriešené Poliakmi v Poľsku,“ vyhlásil Jaroslaw Iwaszkiewicz (EFDD, PL). „Táto rozprava je zbytočná a nepodložená, má však jednu výhodu: pomôže rastu euroskepticizmu,“ dodal.

Michal Marusik (ENF, PL) uviedol, že kritika Poľska je v skutočnosti znakom, že vláda vo Varšave chráni poľské záujmy. Prebiehajúca diskusia podľa neho predstavuje neodôvodnené zasahovanie EÚ do poľských vnútorných vecí.

Reakcie slovenských poslancov

„Situáciu v Poľsku sledujem so znepokojením. Medzi európske hodnoty patrí aj úcta k demokracii a politickej pluralite. Povinnosťou každej výkonnej moci je chrániť nezávislosť médií a súdov. Je na každej vláde, aby sa správala zodpovedne a rešpektovala európske hodnoty,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices