Švédsko vyhostí až 80-tisíc migrantov, nedostali azyl

ŠTOKHOLM – Švédsko vyhostí zhruba 80-tisíc migrantov, ktorým tamojšie úrady zamietli žiadosť o azyl. Vyhlásil to švédsky minister vnútra Anders Ygeman.

„Hovoríme o 60-tisíc ľuďoch, avšak toto číslo sa môže zvýšiť na 80.000,“informoval Ygeman s tým, že neúspešných žiadateľov o azyl bude krajina deportovať charterovými letmi v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov.

Vlani požiadalo vo Švédsku o azyl 163.000 migrantov, čo je najvyšší počet na jedného obyvateľa v celej Európe. Z približne 58.800 minuloročných prípadov  prisťahovalecké úrady akceptovali 55 percent.

Ygeman na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že nevie, koľko migrantov má šance na získanie švédskeho azylu, podľa neho o tom rozhodujú príslušné úrady a súdy.

Cieľ migrantov

Do krajiny vlani prišlo aj 35.400 neplnoletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby, čo je päťkrát viac, než tomu bolo rok predtým.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Švédsko nedávno zaviedlo dočasnú kontrolu štátnych hraníc v snahe o lepšie monitorovanie prílevu migrantov. Táto škandinávska krajina je totiž popri Nemecku hlavným cieľom osôb ilegálne vstupujúcich do EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices