V4 chce zachrániť Schengen, na summite budú hovoriť o migrácii

BRATISLAVA – Vyšehradská štvorka zorganizuje 15. februára v Prahe mimoriadny summit. Týkať sa bude migrácie. Slovensko i Česká republika podľa svojich premiérov majú silný záujem na zachovaní schengenského priestoru.

Premiéri Robert Fico i Bohuslav Sobotka veria, že Schengen sa dá fyzicky i technicky ochrániť.

„Schengen je jednou z najväčších cenností Európskej únie,“ uviedol slovenský premiér. Podľa neho sa obaja premiéri zhodli, že keď v tejto otázke nebude aktívna Európska únia, musí konať Vyšehradská štvorka.

Viera ľudí

Ak Únia nezvládne migračnú krízu, môže to ohroziť vieru ľudí v európsky projekt, povedal Sobotka.

„Záleží nám na tom, aby Európska únia krízu zvládla,“ vyhlásil s tým, že podobne ako Slováci aj Česi pomáhali na hraniciach v Maďarsku a Slovinsku, od februára budú pomáhať v Macedónsku.

Migranti

Na summite v Prahe chce podľa neho Vyšehradská štvorka rokovať aj o tom, čo robiť v prípade, že Grécko a Turecko nedodržia svoje záväzky týkajúce sa migrantov. „Je otázka, či na to Grécko už nerezignovalo,“ povedal Sobotka.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Zároveň chcú členské štáty koordinovať svoje postoje pred rokovaním Európskej rady. Podľa premiéra Fica sa členské štáty Vyšehradskej štvorky môžu zaoberať aj problematikou ochrany hraníc Bulharska, čo by znížilo urgentnosť potreby ochrany hraníc Grécka.

Dodal, že neverí, že by Európa nedokázala ochrániť svoje hranice.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices