PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä emisie, zbrane a Britov v EÚ

Počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa tentokrát bude konať v Bruseli, sa budú poslanci zaberať závermi summitu Európskej rady, ktorého hlavnou témou bolo členstvo Spojeného kráľovstva v EÚ. Týždňu budú dominovať i debaty o emisiách z automobilov a kontrole zbraní. Poslanci sa stretnú s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogherini.

Rozprava o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ

V stredu počas plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať o blížiacom sa britskom referende o členstve v EÚ. Plenárna debata sa uskutoční v nadväznosti na minulotýždňový summit Európskej rady, počas ktorého sa lídri členských štátov zaoberali práve touto otázkou. Britský premiér sa počas intenzívnych dvojdňových rokovaní s ostatnými štátmi dohodol na tom, že ak sa Briti 23. júna v referende rozhodnú zotrvať v Únii, krajina bude môcť dočasne obmedziť vyplácanie sociálnych dávok pre prisťahovalcov, blokovať neželané nariadenia a nebude diskriminovaná za to, že neprijala spoločnú menu.

EURES

Počas plenárneho zasadnutia budú poslanci hlasovať o nových pravidlách, ktoré by mali ľuďom hľadajúcim prácu uľahčiť prístup k pracovným ponukám v iných členských štátoch.

Automobilové emisie

Členovia výboru pre životné prostredie budú v utorok ráno s viacerými odborníkmi diskutovať o testovaní emisií z automobilových vozidiel. Plénum nedávno odmietlo vetovať návrh, v ktorom Komisia navrhuje dočasné zvýšenie limitov emisií oxidov dusíka pre dieselové autá.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Zbrane

Výbor pre vnútorný trh bude v utorok rokovať o navrhovaných zmenách smernice o strelných zbraniach. Na nákup i držanie zbraní by sa malo po novom dohliadať prísnejšie ako doteraz.

NATO

Členovia zahraničného výboru a podvýboru pre bezpečnosť a obranu sa v utorok večer stretnú s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a národnými poslancami. NATO bolo nedávno požiadané, aby sa aktívnejšie podieľalo na riešení prílivu migrantov vo východnom Stredomorí.

Olivový olej z Tuniska

Výbor pre medzinárodný obchod bude hlasovať o dočasnom zvýšení bezcolného dovozu olivového oleja z Tuniska. Poslanci sa okrem toho chystajú rokovať a hlasovať o odporúčaniach k budúcim rokovaniam ohľadne dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Tuniskom.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbran

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil, k čomu vo významnej …

Consent choices