Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 7.týždňa 2016

Aj Atény schválili sociálne opatrenia

USA: Americký Federálny rezervný systém [Fed] minulý mesiac vyjadril znepokojenie v súvislosti s globálnou finančnou situáciou, ktorá by mohla zasiahnuť americkú ekonomiku. Zároveň jeho predstavitelia zvažovali zmenu tempa zvyšovania úrokových sadzieb. Vyplynulo to zo zverejnenej zápisnice zo zasadnutia Fed – u, ktoré sa uskutočnilo 26. a 27. januára. Zhodli sa však na tom, že by bolo predčasné meniť výhľad americkej ekonomiky. „Americká centrálna banka bude pozorne monitorovať globálny ekonomický vývoj a ceny komodít. To naznačuje, že súčasné spomalenie globálneho rastu a oslabenie akciových trhov môžu viesť k tomu, že sa Fed vzdá svojho decembrovému zámeru. Ten predpokladal, že americká centrálna banka by mohla v tomto roku sadzby zvýšiť štyrikrát,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

ČESKO: Hospodárstvo Českej republiky v minulom roku rástlo najrýchlejším tempom od roku 2007. Za celý rok, podľa rýchleho odhadu štatistického úradu krajiny, dosiahlo úroveň 4,3 %. Motorom rastu bol silný domáci dopyt a investície, ako aj rekordný prílev eurofondov. Nečakaný pokles ekonomiky v štvrtom kvartáli však naznačil, že v tomto roku bude rásť pomalším tempom. Centrálna banka krajiny očakáva, že český HDP v tomto roku vzrastie o 2,7 % a v roku 2017 o 3 %. Ekonomika sa teda po rekordnom príleve eurofondov v predchádzajúcom roku stabilizuje. Inflácia v krajine je aj napriek silnej ekonomike stále nízka, pod čo sa podpísali nízke svetové ceny ropy a lacné palivá. Česká centrálna banka tento mesiac oznámila, že bude v snahe oživiť rast cien udržiavať svoju politiku slabej koruny pravdepodobne až do prvého polroka 2017.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

RUSKO: Rusko podalo na londýnskom súde žalobu proti Ukrajine za nezaplatenie dlhu vo výške 3 mld. USD. Spor sa týka dlhopisov, ktoré koncom roka 2013 emitovala vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a celú emisiu kúpilo Rusko. Dlhopisy boli splatné k 20. decembru. Ruský minister financií uviedol, že žaloba bola podaná po opakovaných neúspešných pokusoch presvedčiť Ukrajinu, aby vstúpila do konštruktívneho dialógu o reštrukturalizácii dlhu. Ukrajina, ktorá vlani dosiahla dohodu s kľúčovými súkromnými veriteľmi o reštrukturalizácii svojich dlhov, trvá na tom, že dlhopisy sú komerčným dlhom, a preto Kyjev nemôže ponúknuť Rusku lepšie podmienky ako iným veriteľom. Moskva naopak tvrdí, že predaj eurobondov bol oficiálnou medzištátnou pôžičkou a nevzťahuje sa na ňu dohoda Kyjeva so súkromnými veriteľmi.

GRÉCKO: Grécky parlament počas víkendu schválil zákon, na základe ktorého budú mať zraniteľní občania prístup k zdravotnému poisteniu. Na základe zákona tiež vzniknú pracovné miesta v rámci samospráv. Týmto spôsobom chce grécka vláda zmierniť dopad úsporných opatrení na chudobných občanov. Balík opatrení sociálnej spravodlivosti má za cieľ utíšiť kritiku, že podmienky tretieho záchranného programu pre Grécko sú príliš náročné.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices