Nemecko poslalo nelegálnych migrantov späť do Afganistanu

BERLÍN – Nemecko poslalo prvým špeciálnym letom do Afganistanu skupinu 125 Afgancov, ktorí v krajine žili nelegálne. Charterový let v stredu pristál v Kábule. Všetci Afganci opustili krajinu dobrovoľne.

Afganci sú po Sýrčanoch na druhom mieste v počte utečencov vstupujúcich do Nemecka. Z viac ako milióna utečencov, ktorí minulý rok prišli do krajiny, bolo asi 428 500 zo Sýrie a 154 tisíc z Afganistanu.

Nemecké ministerstvo vnútra oznámilo, že aj napriek neistej situácii v Afganistane je tam dosť bezpečných oblastí, kde sa odmietnutí žiadatelia o azyl môžu vrátiť, Podľa kritikov ale Afganistan bezpečnou krajinou nie je.

Pomoc vlasti

Minulý rok v októbri nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére informoval, že nemecká vláda a ďalšie západné štáty investujú milióny dolárov rozvojovej pomoci do Afganistanu, vyslali tam vojakov a policajtov na výcvik afganských bezpečnostných síl a afganská vláda súhlasí s Berlínom, že by Afganci mali zostávať vo vlasti a pomáhať pri jej obnove.

Nemecko minulý rok vrátilo do krajiny pôvodu 21 tisíc neúspešných žiadateľov o azyl, teda dvojnásobok oproti roku 2014.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Ďalších 37 tisíc odmietnutých prisťahovalcov odišlo z krajiny dobrovoľne, z nich 90 percent tvorili občania Kosova, Albánska a Srbska.

Ďalšie státisíce

Podľa aktuálnych údajov ostáva v Nemecku asi 200 tisíc ľudí, ktorí by mali krajinu opustiť. Tri štvrtiny z nich mali status trpiacich osôb a úrady ich v dohľadnej dobe neplánujú vrátiť do vlasti. Ostatných 50 tisíc ľudí ale malo krajinu opustiť, hrozí im preto nútená repatriácia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices