HENNIS-PLASSCHAERT, Jeanine
Holandská ministerka Jeanine Hennis-Plasschaert. PHOTO: © European Union 2016.

Poslanci rokovali o záveroch summitu EÚ-Turecko

V stredu ráno poslanci hodnotili uplynulý samit s Tureckom, ktorého témou boli nové návrhy na riešenie migračnej krízy. Počas debaty zdôraznili potrebu rešpektovať medzinárodné azylové pravidlá a vyjadrili i svoje očakávania ohľadne blížiaceho sa samitu EÚ. Len v januári a februári tohto roku prišlo do Európy ďalších okolo 132 tisíc ľudí. Súčasťou navrhovaného riešenia by malo byť to, že za každého Sýrčana, ktorého si Turecko vezme späť, si od neho EÚ zoberie jedného uznaného utečenca.

„Jeden dnu, jeden von.“ Z návrhu, ktorý padol počas samitu o migrácii s Tureckom, vyplýva, že za každého ilegálneho migranta, ktorého EÚ vráti z Grécka Turecku, si z Turecka prevezme jedného utečenca, ktorý má v EÚ právo na azyl. Sýrska kríza, ktorá pokračuje už šiestym rokom, sa stala najväčšou humanitárnou katastrofou od čias druhej svetovej vojny. V rámci krajiny bolo vysídlených už 6 a pol milióna ľudí a ďalších 4,7 milióna bolo nútených utiecť do susedných krajín.

Turecko a utečenci

V Turecku je momentálne najviac utečencov na svete – sú ich takmer 3 milióny. Okrem toho, veľká väčšina z milióna osôb, ktoré sa minulý rok dostali do EÚ cez more, sa k nám dostala práve cez Turecko. Úloha tejto krajiny pri riešení migračnej krízy je preto neodškriepiteľná.

Počas pondelkového samitu s Tureckom sa hovorilo aj o liberalizácii vízového režimu pre  Turkov a urýchlení rokovaní o členstve krajiny v EÚ. Na riešenie migračnej krízy Turecko od EÚ požaduje ďalšie peniaze okrem 3 miliárd, ktoré mu Únia už prisľúbila. Konečné rozhodnutie ohľadne týchto návrhov by malo padnúť počas samitu Európskej rady 17. a 18. marca.

„Toto nie je jednosmerná cesta. Turecko potrebuje EÚ a EÚ potrebuje Turecko. Európa je konfrontovaná s bezprecedentnou utečeneckou a migračnou krízou. Toto však platí i pre Turecko. Naša spolupráca je preto kľúčová.“ Tieto slová predniesol predseda EP Martin Schulz potom, ako sa v pondelok 7. marca stretol s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom a šéfmi Rady a Komisie Donaldom Tuskom a Jeanon-Claudom Junckerom.

Počas samitu sa Schulz zúčastnil i obedového stretnutia s hlavami štátov. Čo sa týka uvoľnenia vízovej povinnosti pre občanov Turecka vyhlásil, že „Parlament je ako spoluzákonodarca pripravený hrať svoju úlohu na maximum a prispieť tak počas nasledujúcich mesiacov k úspešnému výsledku. Pripomenul však, že Parlament je znepokojený tým, ako sa v Turecku vyvíja situácia v oblasti slobody tlače. Turecké členstvo v Únii a utečeneckú krízu by sme mali podľa neho riešiť samostatne.

Úloha Európskeho parlamentu

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Počas kľúčovej rozpravy, ktorá sa konala v stredu 9. marca od 9:00 poslanci hodnotili návrhy, ktoré padli počas samitu s Tureckom. Zdôraznili pritom potrebu rešpektovať medzinárodné pravidlá týkajúce sa azylu. Okrem toho trvali na tom, že rokovania o vstupe Turecka do EÚ netreba spájať s utečeneckou krízou. Reč bola aj o pripravovanom európskom samite, ktorý sa bude konať 17. a 18. marca. Holandské predsedníctvo Rady EÚ počas debaty zastupovala Jeanine Hennis-Plasschaert a v mene Komisie vystúpil jej podpredseda Valdis Dombrovkis.

Počet Sýrčanov, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, sa odhaduje na 13 a pol milióna. Tamojší konflikt a ním vyprovokovaná utečenecká kríza sú už dlhší čas na popredných miestach parlamentnej agendy. Poslanci opätovne vyzývali členské štáty k tomu, aby prevzali svoj diel zodpovednosti a aby ukázali svoju solidaritu s krajinami, ktoré čelia najväčšiemu náporu utečencov. Takisto žiadali, aby sa EÚ snažila zabrániť stratám na životoch.

Podľa najnovších údajov agentúry OSN pre utečencov prešlo cez Stredozemné more len v januári a februári tohto roku takmer 132 tisíc ľudí, pričom až 123 tisíc sa vylodilo v Grécku. 430 ľudí prišlo za ten čas o svoj život. A ďalších okolo 13 tisíc osôb stále vyčkáva na macedónsko-gréckej hranici.

V duchu migrácie sa v Parlamente tento rok niesol i Medzinárodný deň žien. Parlament sa rozhodol zasvätiť ho utečenkyniam a žiadateľkám o azyl. 8. marca v pléne vystúpil vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ktorý poslancov oboznámil s tým, že počet žien, ktoré cestujú samé, s deťmi alebo tehotné, prevýšil od začiatku tohto roku počet utekajúcich mužov. Podľa slov komisára nastal „čas, aby sme opätovne potvrdili hodnoty, na ktorých bola EÚ vybudovaná.“

Vo februári vycestovali do Turecka dve delegácie poslancov EP. Na vlastné oči sa totiž chceli presvedčiť, ako sa Turecko vysporiadava s obrovským návalom utečencov a ako to vyzerá v tamojších utečeneckých táboroch. Považujú za chvályhodné, že krajina týmto ľuďom poskytuje prístrešie, jedlo, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie pre ich deti. V utečeneckých táboroch však žije v Turecku len 10% utečencov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices