plenarne zasadanie
Plenárne zasadnutie EP. PHOTO: © European Union 2016.

Utečenci, MDŽ, príhovor švédskeho premiéra. To najdôležitejšie z marcového plenárneho zasadnutia

Témou viacerých plenárnych debát bola i tento týždeň migrácia a spolu s ňou i navrhovaná dohoda s Tureckom, ktoré by mala prispieť k lepšiemu riadeniu prílivu utečencov. Zvláštnu pozornosť Parlament tentokrát venoval ženám utečenkám a to pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Ženy utečenky majú totiž iné potreby ako muži a ich situácia vie byť veľmi neistá.

V stredu ráno poslanci rokovali o pondelkovom samite EÚ-Turecko, ktorého témou bola navrhovaná dohoda s Tureckom ohľadne riadenia migrácie. Poslancov zaujímali jej detaily a taktiež nástojili na tom, aby bola dohoda v súlade s medzinárodnými azylovými pravidlami. Turecko si v radoch poslancov vyslúžilo kritiku za to, že nezabezpečuje slobodu médií a za to, ako sa stavia k menšinám.

V utorok 8. marca si Parlament pripomenul Medzinárodný deň žien. Tento rok sa ho rozhodol zasvätiť utečenkám. O ich neľahkej situácii poslanci diskutovali spoločne s vysokým komisárom OSN Filippom Grandim. Prijali aj uznesenie, v ktorom požadujú, aby bolo rodovo orientované násilie uznané ako riadny dôvod na azyl v EÚ.

V stredu sa plénu prihovoril švédsky premiér Stefan Löfven. Počas svojho príhovoru nástojil na tom, aby sme chránili naše hranice no nezabúdali pritom na naše hodnoty.

V utorok poslanci hlasovali o nových pravidlách, ktoré by mali znížiť ceny prístavných služieb, akými sú napríklad ťahanie a kotvenie. Nástojili najmä na tom, aby boli tieto ceny stanovené čo najtransparentnejšie. Doterajšie opatrenia, ktoré spĺňajú minimálne štandardy, nebude potrebné meniť.

V ten istý deň plénum odsúhlasilo zlúčenie a navýšenie financovania pre programy distribúcie ovocia, zeleniny a mlieka na školách. Štáty, ktoré sa rozhodnú využívať tento dobrovoľný program, budú musieť intenzívnejšie podporovať vzdelávanie v zdravého stravovania, lokálne potraviny a boj proti plytvaniu potravinami. Viac v našom rozhovore so spravodajcom Marcom Tarabellom (S&D, BE).

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Vo štvrtok poslanci debatovali o prípade talianskeho študenta Giulia Regeniho, o ktorom existujú domnienky, že ho zavraždili egyptské bezpečnostné zložky. Poslanci požadujú objasnenie tohto prípadu a tresty pre zodpovedné osoby.

V stredu väčšina poslancov vyzvala Európsku komisiu, aby neobnovila dohodu proti falšovaniu a pašovaniu cigariet so spoločnosťou Philip Morris International, ktorej platnosť vyprší v júli 2016. EÚ by sa namiesto toho mala zamerať na využívanie existujúcich vlastných a medzinárodných nástrojov určených na boj proti pašovaniu.

V utorok Parlament schválil nariadenie zavádzajúce nové opatrenia na predchádzanie a zastavenie šírenia zvieracích chorôb, napríklad vtáčej chrípky, ktoré sú prenosné na iné zvieratá a často aj na ľudí.

V stredu plénum schválilo nové pravidlá, ktoré požadujú, aby boli deti mladšie ako 18 rokov, ktoré sú podozrivé alebo obvinené z trestného činu, zastupované právnikom a to vo všetkých členských štátoch.

Vo štvrtok poslanci prijali návrh na obmedzenie podávania antibiotík hospodárskym zvieratám a zákaz ich preventívneho používania. Zároveň podporili opatrenia na výskum a vývoj nových liečiv.

O dac

Odporúčame pozrieť

Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Na slávnosti pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa Ivana Andrés a Alba Redondo zo španielskeho …

Consent choices