blaha
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR: PHOTO: archív ĽB.

Ľuboš Blaha: Môže sa Slovensko udržať v jadre Európy aj po týchto voľbách?

Parlamentné voľby na Slovensku zbúrali viacero mýtov o Európe, ktoré sa spájali s našou spoločnosťou. Prvý mýtus bol, že pravicový volič je proeurópsky. Tento mýtus tu pestovali médiá od čias Dzurindovho boja s Mečiarom, ale to je už čistý pravek. Medzitým sa pravicový volič premenil na ťažkého euroskeptika a dnes s nadšením volí jedného z najkontroverznejších euroskeptikov Richarda Sulíka, ktorý dokonca na európskej téme povalil Radičovej vládu a posledné roky sa v nemeckých médiách či v Európskom parlamente prezentuje ako ťažký nepriateľ Európy.

Naopak, tie pravicové strany, ktoré boli proeurópske, schytali vo voľbách ťažké facky od voličov – či už KDH, Sieť alebo Most. Už dávno neplatí, že pre pravičiarov je proeurópska orientácia významným programovým cieľom – buď je táto téma pre nich irelevantná, podružná alebo priam očakávajú euroskeptický program. Pri každej z týchto alternatív je výsledok nebezpečný: slovenský pravicový volič vykláňa Slovensko z Európy.

Druhý mýtus bol, že Slovensko je proeurópska krajina. Eurovoľby, v ktorých sme sa ocitli na chvoste z hľadiska účasti, čo-to naznačili, ale tieto voľby boli pre EÚ doslova úderom bejzbalovou palicou. Veď si to zrátajme: SaS euroskepsa, OĽaNO euroskepsa, SNS euroskepsa, SME RODINA euroskepsa, KOTLEBA euroskepsa. Proeurópsku orientáciu si okrem dvoch maličkých staro-pravicových strán uchoval len sociálnodemokratický SMER, pričom aj mnohí jeho voliči pociťujú voči EÚ jednoznačnú skepsu.

Ak na Slovensku ešte existuje niečo ako eurooptimizmus, tak tieto voľby ukázali, že mu verí možno tak 20% voličov, čo je rekordne málo. Po šialených rozhodnutiach EÚ vo vzťahu k migrácii, k Rusku, k TTIP či ku Grécku sa ani nemožno čudovať. To teraz analyzovať nebudem, venoval som tomu iné blogy. V tejto súvislosti je dôležitejšie, že premiér Fico napriek razantnej obhajobe národných záujmov nikdy nebol euroskeptikom, práve naopak. A je na Slovensku jeden z mála politikov, ktorý je pre Európu zárukou proeurópskeho smerovania Slovenska.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Časy sa menia a treba si naliať čistého vína. Tieto voľby nás mentálne odpojili od Európy a slovenská pravica – respektíve jej aktuálne dominantná časť – túto krajinu v jadre Európy jednoducho nemá šancu, chuť ani ambíciu udržať. Jedinou alternatívou, ktorá dokáže Slovensko uchovať v jadre Európy, je spolupráca štandardných proeurópskych strán a toho najracionálnejšieho spomedzi euroskeptikov. Všetky ostatné alternatívy môžu budúcnosť Slovenska v EÚ vážne ohroziť.

Ak dnes chce niekto na Slovensku zachraňovať európsku myšlienku, je zbytočné, aby sa obzeral doprava. Budúcnosť je jedine vľavo.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľuboš Blaha, poslanec NR SR /SMER-SD/.

O Ľuboš Blaha

Poslanec NR SR /SMER-SD/. Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Martin Hojsík reaguje na prípadné odvolávanie Ľuboša Blahu

Hoci sú vyzbierané podpisy na podanie návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu z postu podpredsedu parlamentu, …

Consent choices