Lídri EÚ sa dohodli na spoločnom stanovisku pre Turecko

BRUSEL – Lídri krajín Európskej únie sa krátko po polnoci zhodli na spoločnom postoji k návrhu dohody s Tureckom o migrácii. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkel majú všetci premiéri a prezidenti záujem na tom, aby dohodu s Tureckom uzavreli.

O návrhu by mal predseda Európskej rady Donald Tusk rokovať ráno s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom ešte predtým, než sa turecký zástupca formálne stretne so svojimi európskymi partnermi.

„Celkovo bola diskusná atmosféra veľmi konštruktívna. Všetci boli jednotní v tom, že by sme mali smerovať svoje úsilie k tomu, aby sme sa dohodli s Tureckom,“ povedala Angela Merkel na tlačovej konferencii. Únijní lídri podľa nej poverili Tuska, aby bol v rokovaniach s Davutogluom neústupný, ale aby rozhovory zároveň viedol s orientáciou na dosiahnutie výsledku.

Šéfovia štátov a vlád približne od jedenástej večer diskutovali o upravenej podobe návrhu s Tureckom. Zmeny proti predchádzajúcej verzii nie sú zásadné.

Prevezmú migrantov z Grécka

Turci pred desiatimi dňami prekvapili Úniu návrhom, že prevezmú späť všetkých migrantov z gréckych ostrovov. Za každého Sýrčana medzi nimi by mala EÚ naopak prevziať jedného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na azyl.

Únia k tomu plánuje využiť celkovo 72 tisíc miest: osemnásť tisíc z minulý rok odsúhlaseného programu presídlovania sýrskych utečencov do EÚ a ďalších 54 tisíc miest z plánu prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny.

Termín neznámy

Angela Merkel uviedla, že termín pre začiatok vracania utečencov zatiaľ nebol stanovený. „Aj keď nie je dohoda na tom, kedy presne by sa malo začať, rozumieme si v tom, že by to malo byť naozaj rýchle,“ povedala. „Samozrejme vieme, že keby to trvalo príliš dlho, vyvolalo by to silný príťažlivý efekt pre príchod ďalších migrantov do Grécka,“ doplnila.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Pokiaľ po využití 72 tisíc miest systém nebude fungovať, bude podľa diplomatov čas na jeho prehodnotenie. Obavy panujú z gréckej schopnosti veľmi rýchlo začať zvládať výraznú administratívnu a justičnú záťaž, ktorou bude masívne vracanie ľudí do Turecka znamenať.

Pokiaľ ale bude všetko fungovať a utečenci do Grécka prestanú prichádzať, mal by pre presídlenie začať byť využívaný aj následný ďalší presídlovací program, ku ktorému by sa krajiny EÚ hlásili dobrovoľne.

Ďalšie požiadavky

S plánom turecká strana spojila niektoré ďalšie požiadavky a cyperské odmietanie zmienok o možnosti otvoriť nové kapitoly vlečúcich sa prístupových rozhovorov EÚ s Tureckom môže ohroziť.

Turci žiadajú rovnako rýchlejší bezvízový styk s Úniou a viac peňazí na podporu sýrskych utečencov priamo v Turecku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices