Islamský štát vyzval svojich stúpencov, aby spáchali atentáty v Nemecku

BERLÍN – Radikálna organizácia Islamský štát na internete zverejnila obrázky, na ktorých vyzýva svojich stúpencov v Nemecku, aby spáchali teroristické útoky podobné tým z Bruselu. S odvolaním na spravodajskú skupinu SITE zameranú na terorizmus o tom informovali nemecké médiá.

Za hlavné terče označili radikáli úrad kancelárky Angely Merkel a medzinárodné letisko medzi Kolínom nad Rýnom a Bonnom. Úrady pôvod informácií z internetu preverujú.

„To, čo zvládli bratia v Belgicku, zvládneš tiež,“ píše sa na jednej z grafík, ktorá znázorňuje letisko na západe Nemecka. Ďalšia ukazuje budovu kancelárky v centre Berlína v plameňoch. „Nemecko je bojisko,“ znie sprievodný nápis. Ďalšia fotomontáž znázorňuje nemeckú stíhačku so zakrvavenými tvárami ženy a niekoľkých detí v pozadí. „Chceš ďalej trúchliť alebo budeš konečne konať?,“ píše sa na obrázku.

Podľa SITE sa na Twitteri objavilo päť podobných fotomontáží, ktoré nesú logo agentúry Furat Media napojenej na radikálov z Islamského štátu.

Spolkový kriminálny úrad zatiaľ grafiky preveruje. „Je jasné, že Nemecko je v hľadáčiku medzinárodného terorizmu a atentáty sú možné,“ uviedla hovorkyňa úradu. Na aktuálnom stupni ohrozenia ale nové obrázky nič nemenia.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Šéf Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch po atentátoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali životy 32 ľudí, upozornil na to, že Islamský štát sa bude vzhľadom na porážky v Sýrii a Iraku snažiť vylepšiť svoj obraz „spektakulárnymi“ atentátmi v Európe.

Nemecko sa pripojilo ku koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu na Blízkom východe po teroristických útokoch z 13. novembra v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices