Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM / Mária Jakušová.

Mikolášik: EÚ by sa mala prestať tváriť, že internetová bezpečnosť nie je otázkou dňa

Žijeme v digitálnej ére, no používateľov internetu nechránime dostatočne, uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Európska únia by sa podľa neho mala na legislatívnom poli konečne prestať tváriť, že internetová bezpečnosť nie je akútnou požiadavkou.

Internet je revolúciou z hľadiska možností výmeny informácií, údajov a poznatkov každého druhu. Ani tu sa však nemôžeme vyhnúť dôslednej ochrane ľudských práv, ich rešpektovaniu a v prípade porušenia sa aj v digitálnej oblasti musí vykonať náprava,“ upozorňuje Mikolášik s tým, že sloboda musí byť bezpodmienečne prepojená s primeranou legislatívnou ochranou používateľov. Dnes sa tak podľa neho nedeje, v dôsledku čoho internet nie je bezpečným miestom.

Europoslanec na potrebu posilniť ochranu používateľov internetu upozorňoval už v polovici minulého roka na pôde Európskeho parlamentu (EP). Zdôraznil vtedy, že bezpečnostné opatrenia sa čoraz viac využívajú ako zámienka na porušovanie práva na súkromie a na kontrolu zákonných činností obhajcov ľudských práv, novinárov a politických aktivistov. Žiadna radikálna zmena však podľa neho v ostatných mesiacoch nenastala a na poli právnej ochrany sú ešte veľké rezervy. Podstata ostáva rovnaká, na internete sme nahí a zraniteľní. Bez ohľadu na to, či za programami necieleného, tajného alebo hromadného sledovania stoja súkromné osoby alebo štát, nemožno ich v žiadnom prípade odôvodňovať bezpečnosťou,“ opätovne zdôraznil Mikolášik, ktorý je v EP členom Podvýboru pre ľudské práva (DROI).

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Technologický vývoj je podľa europoslanca stále rýchlejší ako právna ochrana. „Nemyslím si však, že sa to dá ospravedlniť obrovským tempom vývoja. Oblasť ochrany ľudských práv jednoducho musí byť najrýchlejšou, o tomto sa nediskutuje. Verím, že EÚ na tomto poli čím skôr zmaže veľký dlh, ktorý má voči svojim občanom,“ uzavrel Mikolášik s tým, že nový právny rámec sa musí opierať o princípy nevyhnutnosti, proporcionality a musí stáť na demokratickom a súdnom dohľade.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices