Poľnohospodári dostanú z Bruselu dodatočných 500 miliónov EUR

Dodatočný balík mimoriadnych opatrení je založený na využití všetkých nástrojov poľnohospodárskej politiky na podporu poľnohospodárov v EÚ a súčasne má chrániť vnútorný trh Únie. Ministrom hospodárstva členských krajín tento balík predstavil komisár Phil Hogan.

Doplnok je súčasť podporného balíka v objeme 500 miliónov eur, ktorý bol schválený v septembri minulého roku. „V záujme poľnohospodárov EÚ som pripravený využiť všetky nástroje, ktoré  nám zákonodarcovia zverili, a to tak v podobe krátkodobých, ako aj dlhodobých opatrení. Musíme využiť vhodné nástroj a opatrenia, ktoré poľnohospodárom umožnia vzdorovať nestabilnej  situácii a zároveň im poskytnú okamžitú pomoc,“ povedal komisár Hogan.

Komisia v priebehu dvoch rokov uvoľnila viac ako miliardu eur vrátane podporného balíka zo septembra. Ten sa vyznačuje flexibilnosťou, ktorá umožňuje využiť tie opatrenia, ktoré zodpovedajú príslušnej vnútroštátnej situácii. Zameraný je predovšetkým na odvetvie mlieka a mliečnych výrobkov, bravčového mäsa, ovocia a zeleniny.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Predložené návrhy sa týkajú okrem iného aj dočasného zvýšenia štátnej pomoci na maximálne 15 000 eur na poľnohospodára ročne bez uplatnenia vnútroštátnych stropov. Ďalej je to posilnenie výrobcov v dodávateľskom reťazci, alebo aj zriadenie strediska pre monitorovanie trhu s hovädzím a bravčovým mäsom.

O vik

Odporúčame pozrieť

skola

Ovocie, zelenina, mlieko do škôl: Europoslanci chcú viac peňazí a menej byrokracie

V uznesení prijatom v utorok poslanci žiadajú viac financií a zjednodušenie školského programu EÚ pre …

Consent choices