benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Beňová: Odmietnutie „hurá“ systému pri zbližovaní sa EÚ s Ukrajinou treba rešpektovať

Odmietavý výsledok holandského referenda o asociačnej dohode medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou by mal byť zdvihnutým ukazovákom. Vonkoncom však nie iba pre tamojších domácich politikov, ale aj pre lídrov v ostatných častiach Európy.

Nezáväznosť holandského plebiscitu je dnes absolútne irelevantná. Nikto racionálny by sa na ňu pri ďalšom rozhodovaní ako ďalej v ekonomickom zbližovaní sa EÚ s Ukrajinou nemal odvolávať. „Pre Slovensko, ako bezprostredného suseda je vzájomná kvalita vzťahov a stabilita na Ukrajine skutočne veľmi dôležitá. Na prehnaný a neuvážený optimizmus v súvislosti s asociačnou dohodou som však upozorňovala už v septembri pri jej ratifikácii v Európskom parlamente,“ pripomenula europoslankyňa Monika Flašíková Beňová, ktorá sa v súvislosti so zrýchlenou procedúrou týkajúcou sa asociačnej dohody s Ukrajinou zdržala hlasovania.

Na prílišné zrýchlenie integračného procesu Ukrajiny smerom k EÚ podľa nej od začiatku nebol žiaden presvedčivý dôvod. Naopak, tento prístup v prípade asociačnej dohody vytváral viaceré riziká. Holandskí voliči pravdepodobne v tomto referende nevyjadrovali svoj názor len smerom k Ukrajine. „Napriek tomu však platí, že akýkoľvek „hurá“ systém jednoznačne odmietli a treba to rešpektovať. Ak nebudú prijímané jasné a jednoznačne obhájiteľné rozhodnutia, trend odmietania všetkého európskeho sa bude naďalej rozširovať aj do ostatných krajín,“ zdôraznila.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Pred Ukrajinou je stále obrovské množstvo práce, ktorá sa dotýka samotných základov jej štátoprávneho usporiadania. „Zdá sa však akoby túto prácu jej politickí predstavitelia neustále len odkladali. Nikto iný ju však za nich vykonať nemôže,“ uviedla poslankyňa. Pomáhať riešiť ťažkú situáciu krajiny susediacej so Slovenskom a EÚ ako takou, musí byť povinnosťou. Pravidlá platné pre približovanie sa k integračným štruktúram Únie by však mali platiť vždy a rovnako pre každého. „Pri ich napĺňaní samozrejme vieme usmerniť a poradiť, nikdy však nesmieme pripustiť ich akékoľvek zľahčovanie či obchádzanie,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices