Moslimskí chlapci odmietli kvôli viere podať ruku učiteľke, Švajčiari sa búria

Podľa vyjadrení moslimských chlapcov, im ich viera zakazuje dotýkať sa cudzích žien. Švajčiari sú pobúrení, „je to náš zvyk“, hovoria.

Švajčiari tvrdia, že ide o zvyk potriasť si pred začiatkom a po skončení školského dňa ruku s ich učiteľmi. Moslimskí chlapci ale hovoria, že podľa ich viery sa nesmú dotýkať cudzích žien. Škola reagovala tak, že im tento „zvyk“ odpustila. Kritici ale hovoria, že ide o neoddeliteľnú súčasť miestnej kultúry, opisuje portál iDNES.cz.

Je úplne bežným zvykom potriasť si s učiteľom ruku dva krát denne. Žiaci tak robievaj na začiatku, aj na konci každého vyučovacieho dňa. Dvaja chalpci vo veku 14 a 15 rokov sa ale sťažovali, že podľa ich moslimskej viery nesmú podávať ruky cudzím ženám, resp. dotýkať sa ich. Stredná škola neďaleko Bazileja, v meste Therwil im preto tento zvyk odpustila. Vyslúžila si ale za to vlnu kritiky.

Škola sa ale bráni, podľa riaditeľa školy Jürga Lauenera už nemusia chlapci podávať ruky žiadnym učiteľom, mužom alebo ženám. „Považuje to za kompromis,“ hovorí riaditeľ.

Do prípadu sa obula aj švajčiarska ministerka spravodlivosti. „Niečo takéto nemôžeme akceptovať v menej náboženskej slobody. Podávanie ruky je súčasťou našej kultúry,“ vyhlásla Simonetta Sommarugaová pre stanicu SRF. Švajčiarska únia učiteľov má podobný názor. „Dnes je to potrasenie rúk, a čo bude zajtra?“ povedal Felix Muerte pre server 20 Minuten.

Chlapci si mali zle vyložiť islamské učenie

Miestna moslimská komunita tvrdí, že chlapci si zle vyložili islamské učenie. Riaditeľ Federácie islamských organizácií vo Švajčiarsku Montassar Ben Mrad: „Rád by som navrhol nasledujúce úvahy pre rodičov a študentom: Môže byť dôležitejšie nepotrasenie rúk než islamské prikázanie vzájomného rešpektu?“ 

Opačný názor ale zastáva menšia Islamská centrálna rada. „Po sexuálnych útokoch v Kolíne boli moslimovia požiadaní, aby si od žien držali odstup. Teraz sa vyžaduje, aby sa k nim dostali bližšie,“ vyhlásil hovorca organizácie Qaasim Illi.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Aj keď úrady miestneho kantónu Bazilej-vidiek môžu rozhodnutie školy zvrátiť, zatiaľ tak neurobili. Podľa Monicy Gschwindové, ktorá má vzdelávanie v kantóne na starosti, je to dočasné a „pragmatické“ riešenie. Starosta Therwilu Reto Wolf však stanici BBC povedal, že je s rozhodnutím školy nespokojný. „V našej kultúre a našom spôsobe komunikácie je podanie ruky normálne a ukazuje úctu k druhej osobe. To musí byť privedené do rodín školákov,“ povedal.

Denník The Washington Post pripomína, že je to v posledných rokoch vo Švajčiarsku ďalší spor týkajúci sa moslimskej komunity. V roku 2009 Švajčiari v referende zakázali stavbu minaretov, vlani potom úrady kantónu Ticino zakázali nosenie burky pod hrozbou pokuty až 10-tisíc frankov (takmer 9 200 eur). Moslimovia teraz tvoria asi päť percent švajčiarskej populácie.

O red

Odporúčame pozrieť

Švajčiarsko sa chce pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany

Neutrálne Švajčiarsko sa chce pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). …

Consent choices