Utečenci v turistickom raji. Miestni sa boja, že príjdu o príjmy

ESBOS – Obyvatelia tureckého Dikili sú zúfalí. Práve do ich mesta grécke úrady deportujú zo svojho územia stovky utečencov. Miestni sa boja, že pre nával utečencov prídu o turistov, ktorí sú pre ekonomiku mimoriadne dôležití. 

Turecké mesto Dikili žije na oko pokojným životom. Nepoznať ani náznak toho, že len pred týždňom domáci Turci masívne protestovali proti tomu, aby Grékmi deportovaní utečenci skončili v útrobách tohto 40-tisícového prímorského letoviska.

„Počuli sme, že za posledných 24 hodín cez naše mesto prešlo z Grécka viac ako 124 deportovaných migrantov z prístavu Mytilini,“
hovorí miestny predajca rýb Görkem.

„My domáci tu migrantov zo Sýrie, ktorých Gréci deportujú, nechceme. Žijeme z turizmu. V zime tu je asi 15 tisíc ľudí, no v lete viac ako 120 tisíc. Keď sa ľudia dozvedia, že tu máme tých Sýrčanov, nikto k nám nepríde, a to zničí našu ekonomiku,“ vysvetľuje Görkem.

Samé dôkazy

Pár minút autom stačí na to, aby ste prišli na romantickú pláž, cez ktorú tureckí prevádzači poslali len vlani desiatky tisíc migrantov smerom na grécke ostrovy.

Vidieť tu rozhádzané detské oblečenie, hračky, aj manuál na riadenie motorového člna. Niektoré ako keby tu utečenci nechali len pred niekoľkými hodinami.

Pláž, na ktorej tureckí pašeráci obchodujú, je vzdialená od Dikili len niekoľko kilometrov. To, že tu každú noc prebieha biznis s utečencami, dosvedčujú aj záchranné vesty, ktorých je na pláži rozhádzaných hneď niekoľko.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Do Grécka je to z tohto miesta presne 20 kilometrov. Pašerákom, po bruselskej dohode s Turkami, polícia rozbíja ich rýchle člny, berie motory. Biznis na chvíľu ustal.

Ticho pred búrkou?

Aj v Dikili sa teraz tešia, že rybári môžu opäť bezstarostne pracovať, opravovať svoje rybárske siete, ľudia sedieť na terasách kaviarní a čakať na letnú sezónu.

Teraz im deportovaných migrantov z Grécka turecká vláda nenechala. Momentálne tu nie je žiaden utečenec a nie je tu ani jeden utečenecký tábor.

Napriek tomu grécke úrady stále do tohto prístavného mesta deportujú utečencov, ktorí nedostali v Európskej únii azyl a nemajú nárok ani na medzinárodnú ochranu.

Turecké úrady si ich preberajú a následne ich autobusmi prevážajú do jedného z najväčších utečeneckých táborov v Istanbule.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices