Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 16. týždňa 2016

HDP Nemecka, napriek rizikám, výrazne rastie

RUSKO: Miera spotrebiteľskej inflácie v Rusku by sa mohla v tomto roku dostať pod 6 % v prípade, že ceny ropy zostanú naďalej na súčasnej úrovni. Uviedol to minulý týždeň tajomník ruského ministra financií Maksim Oreškin. Zároveň však povedal, že to neznamená, že pre centrálnu banku bude jednoduché dosiahnuť v budúcom roku inflačný cieľ vo výške 4 %. Podľa jeho slov je úloha znižovať mieru inflácie oveľa náročnejšia.

ROPA: „Iránsky guvernér Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] Ardebilli uviedol, že krajina podporuje spoluprácu medzi členmi organizácie a krajinami, ktoré nie sú jej členmi, a snahu stabilizovať trh s ropou. Zároveň vyzval všetkých producentov, aby pokračovali v rokovaniach. Sám ale trvá na tom, že krajina má právo svoju ťažbu nebrzdiť. Predstavitelia Iránu sa na rokovaniach nezúčastnili,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Ardebilli ďalej povedal, že Irán dal jasne najavo, že chce opätovne získať svoj podiel na trhu s ropou, ktorý stratil, keď na krajinu boli uvalené sankcie. Podľa jeho vyjadrenia pozíciu Teheránu podporuje väčšina členov OPEC – u aj krajín, ktoré nie sú členmi kartelu.

EUROZÓNA: Banky v eurozóne sprísnili svoje pravidlá pre poskytovanie hypotekárnych úverov a možno očakávať, že v tom budú pokračovať aj v tomto štvrťroku. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu Európskej centrálnej banky [ECB] zverejnených minulý týždeň. Štyri percentá bánk v prieskume uviedli, že sprísnili vnútorné pravidlá poskytovania úverov na bývanie. Pod tento vývoj sa podpísalo zapracovanie smernice EÚ o hypotekárnych úveroch, ktorá od bánk vyžaduje, aby dôkladnejšie preverovali klientov a aby prejavovali nižšiu tolerancia voči riziku. Spomedzi veľkých ekonomík v eurozóne sa podmienky sprísnili v Nemecku a Holandsku, zmiernili sa v Taliansku a Španielsku.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

NEMECKO: Podľa minulotýždňových informácií nemeckého ministerstva financií nemecká ekonomika v 1. kvartáli 2016 výrazne rástla. Motorom jej rastu pritom je predovšetkým domáca spotreba a vládne výdavky. Spotreba nemeckých domácností je podporovaná hlavne nízkymi úrokovými sadzbami, ktoré motivujú k požičiavaniu si, a priaznivou situáciou na trhu práce, ktorá umožňuje ľuďom nájsť si zamestnanie. Na strane verejných výdavkov sú ťahúňom nemeckého hospodárstva hlavne výdavky na starostlivosť o migrantov. Očakávania vývoja HDP v krajine počas zvyšných kvartálov tohto roka sú však nejasné. Riziká plynú predovšetkým z vývoja svetovej ekonomiky, ktorej vyhliadky nie sú v súčasnosti práve ružové, a taktiež riziká vyplývajú aj z bezpečnostnej situácie a z prílevu migrantov. Nemecká vláda očakáva, že HDP krajiny tento rok posilní o 1,7 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices