Európsku Cenu Karola Veľkého za rok 2016 dostane pápež František

Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutoční vo Vatikáne 6. mája o 12:00. Začne prejavmi predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Deň predtým sa traja predsedovia zúčastnili na panelovej diskusii o stave Európskej únie, ktorej prechádzal príhovor talianskeho premiéra Mattea Renziho.

Medzinárodná Cena Karola Veľkého sa udeľuje za prácu vykonanú v prospech európskeho zjednotenia. Cena nesie meno Karola Veľkého, franského kráľa, ktorého jeho súčasníci pomenovali aj „Otcom Európy“. Laureátom ceny za rok 2015 bol predseda EP Martin Schulz.

Oznámenie o novom laureátovi zverejnil výkonný výbor pre udeľovanie ceny 23. decembra v nemeckom Aachene. Výbor citoval pápežovu reč pred Európskym parlamentom v roku 2014 a vyzdvihol pápežov odkaz „mieru a porozumenia“ a tiež „súcitu, tolerancie a solidarity počas jeho pontifikátu“. V týchto časoch, keď mnohí občania Európy hľadajú orientáciu, jeho Svätosť pápež František vysiela odkaz lásky a povzbudenia“, hovorí vyhlásenie.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices