Útoky v Bruseli mohli byť ešte tragickejšie, nebyť zhody okolností

BRUSEL – Teroristické útoky v Bruseli sa mohli skončiť oveľa vyšším počtom obetí, nebyť zhôd okolností, ktoré súvisia aj s postupom teroristov. Napísal o tom dnes americký denník Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Dva výbuchy, ktoré 22. marca otriasli terminálom bruselského letiska Zaventem, a ďalšia explózia vo vagóne metra na stanici Maalbeek/Maelbeek v centre belgickej metropoly si vyžiadali 32 obetí na životoch a vyše 300 zranených. Zodpovednosť za útok prevzala džihádistická organizácia Islamský štát.

Wall Street Journal napísal, že následky teroristických útokov mohli byť oveľa tragickejšie, nebyť zhody okolností: dobrej práce polície niekoľko dní pred útokmi, chaosu vo vnútri teroristickej bunky a zmätočnému konaniu aktérov útokov. Zdroj uviedol, že jednému z páchateľov spadla taška s výbušninou z letiskového vozíka, čo stlmilo silu výbuchu. Ďalší páchateľ zasa nechal batožinu s výbušninou na letisku bez toho, aby ju aktivoval.

Výpadok komunikačnej siete

Belgické médiá ale na svojich webových stránkach zverejnili svedectvá záchranárov, ktorí v stredu vypovedali pre parlamentnou komisiou zriadenou v súvislosti s atentátmi z 22. marca.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Záchranári upozornili, že po atentátoch došlo k závažným výpadkom v komunikačnej sieti Astrid, ktorá je určená pre hasičov a záchranné služby, ako aj v mobilnej sieti Proximus.

Kým v prípade Astrid trval výpadok asi dve hodiny, druhá sieť mala problémy ešte dlhšie. Jediným spoľahlivým prostriedkom komunikácie bola sieť GSM, ktorú záchranári pri akciách nesmú používať. Do služby ale vďaka neuposlúchnutiu tohto zákazu povolali ďalšie posily, iní hasiči sa spontánne rozhodli prísť pomôcť kolegom.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nice (2)

Útoky v Nice patria k najhorším v Európe od roku 2000

PARÍŽ – Štvrtkový útok vo francúzskom meste Nice patrí počtom mŕtvych k jednému z najhorších …

Consent choices