V utečeneckom tábore Idomeni predávajú drogy a funguje aj nevestinec, píšu grécke médiá

IDOMENI – Provizórny tábor v gréckom Idomeni, v ktorom sa tlačí približne 9 200 utečencov, sa potýka so stále väčšími problémami organizovanej kriminality. Podľa gréckych médií v tábore predávajú drogy a jeden zo železničných vagónov funguje ako nevestinec. Tamojšie médiá píšu o „gete v Idomeni“.

Provizórny tábor v Idomeni vznikol potom, čo asi pred troma mesiacmi Macedónsko a ďalšie európske krajiny uzavreli hranice pre utečencov, ktorí masovo prúdili do Európy z Blízkeho východu a Afriky. Vlani ich touto cestou prišlo viac ako milión. 

Vyprázdnenie tábora

Grécke úrady sa zatiaľ márne snažili tábor vyprázdniť, migranti totiž odmietajú nechať sa previesť do klasických utečeneckých táborov v krajine, pretože dúfajú, že sa hranice otvoria. Občas tam dochádza k stretom s macedónskou pohraničnou políciou, keď sa migranti snažia ploty násilím preraziť.

Tábor v Idomeni sa stal stanovým mestečkom, v ktorom si sami utečenci organizujú aj predaj rôzneho tovaru, najmä potravín. Niektorí tam majú aj stánky s rýchlym arabským občerstvením.

Díleri drog

Podľa správ gréckych médií, o ktorých informovala agentúra DPA, v tábore fungujú tiež díleri drog. Títo muži sú zo severnej Afriky. Polícia priamo v tábore prítomná nie je.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

V Idomeni zostáva stále približne 9 200 migrantov. Ešte pred pár týždňami ich tam bolo asi 12 000.

Blokácia železnice

Utečenci tam tiež už viac ako päť týždňov blokujú železničné spojenie Grécka s Macedónskom. Medzi tými, ktorí túto dopravnú cestu blokujú, sú podľa gréckej televízie Skai najmú Maročania, Tunisania, Afganci a Pakistanci.

Grécky rozhlas v stredu odhadol škody spôsobené gréckym podnikateľom blokádou tejto železničnej trasy na viac ako šesť miliónov eur.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices