Miroslav Lajčák a Fumio Kišida
Fumio Kišida a Miroslav Lajčák . PHOTO: archív MZV.

M. Lajčák: Slovensko má záujem o ďalšie japonské investície

Vzťahy Slovenska s Japonskom zaznamenávajú v poslednom období intenzívny pozitívny pokrok vo viacerých oblastiach. Na rokovaniach v Tokiu sa na tom zhodli ministri zahraničných vecí oboch krajín Miroslav Lajčák a Fumio Kišida. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR M. Lajčák sa počas krátkej návštevy Japonska osobitne stretol aj so štátnym ministrom japonského ministerstva zahraničných vecí Jodžim Mutom.

S oboma partnermi prediskutoval najmä bilaterálnu spoluprácu a nastávajúce predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré dodá slovensko-japonským vzťahom novú dimenziu.

„O vysokej úrovni našich vzťahov svedčí už len to, že za necelý rok sa stretávame po tretíkrát,“ konštatoval minister M. Lajčák na rokovaní s ministrom F. Kišidom. „Od nášho posledného stretnutia v novembri sme posunuli slovensko-japonskú spoluprácu vo viacerých rovinách: dohodli sme sa na programe pracovných dovoleniek pre mladých, napredujú expertné rokovania o dohode o sociálnom zabezpečení, Japonsko bolo tento rok prvý raz zastúpené na medzinárodnej konferencii GLOBSEC v Bratislave a na jeseň príde na Slovensko misia japonskej podnikateľskej federácie Keidanren,“ spresnil minister M. Lajčák.

Spoločne s ministrom F. Kišidom vyjadrili nádej, že program pracovných dovoleniek, ktorý začne platiť od 1. júna, povedie k intenzívnejším výmenám mladých ľudí. „Návšteva zástupcov podnikateľskej federácie Keidanren zase pomôže identifikovať nové možnosti pre rozšírenie ekonomickej spolupráce,“ poznamenal minister M. Lajčák a pripomenul, že japonské spoločnosti boli medzi prvými, ktoré prišli investovať na Slovensko. V súčasnosti ich v SR pôsobí viac ako 50 a vytvárajú vyše 10-tisíc pracovných miest. Minister M. Lajčák v kontaktoch s japonskými partnermi opakovane zdôrazňuje záujem Slovenska o ďalšie japonské investície.

Viac..  EK: Aprílový súbor prípadov nesplnenia povinností: kľúčové rozhodnutia

Na rokovaniach v stredu v Tokiu minister M. Lajčák partnerov podrobne informoval o nastávajúcom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie a prioritách, na ktoré sa počasšiestich mesiacov na čele EÚ zameriame. „Slovensko ako krajina spriatelená s Japonskom bude počas svojho predsedníctva podporovať všetko, čo prispeje k ďalšiemu rozvoju vzťahov Japonska s Európskou úniou,“ uviedol minister M. Lajčák.

S ministrom F. Kišidom sa venovali aj spolupráci Japonska s krajinami V4, pričom potvrdili záujem o rozšírenie záberu v rámci tohto formátu aj na ďalšie oblasti – napr. v oblasti vedy a výskumu.

Na rokovaní s ministrom J. Mutom prebral minister M. Lajčák aj vývoj v regióne východnej Ázie a tiež problém migrácie a klimatických zmien, ktoré citeľne zasahujú aj túto časť sveta.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices