Nie je možné otvárať hranice migrantom dokorán, tvrdí pápež

PARÍŽ – Pápež František uznal, že nie je možné iracionálne otvárať hranice migrantom a utečencom úplne dokorán. Poukázal ale na to, že je nutné klásť si na prvom mieste otázku, prečo k migrácii dochádza a kde je príčina úteku miliónov ľudí.

Pápež upozornil, že bezprostrednou príčinou sú síce vojny sužujúce Blízky východ a Afriku, ale sú to obchodníci so zbraňami, ktorí tieto oblasti vyzbrojujú. Tiež sa tam málo investuje, čo by mohlo priniesť pracovné príležitosti namiesto súčasnej nezamestnanosti. Pápež v tejto súvislosti odsúdil svetový ekonomický systém, že je založený na hamižnej honbe za peniazmi. „Úplne slobodný trh nefunguje,“ povedal.

František tiež vyzval európske krajiny, aby sa vyvarovali uzatvárania prisťahovalcov do ghiett. Z jedného z nich pochádzali napríklad teroristi, ktorí udreli v Belgicku. Na zvolenie prvého moslima starostom Londýna potom doložil úspech integračnej politiky.

Súžitie kresťanov a moslimov

Pápež tiež povedal, že súžitie kresťanov a moslimov je možné. V Európe podľa neho nie je primárny strach z islamu ako takého, ale z Islamského štátu a jeho dobyvačnej vojny, ktorá je čiastočne vyvodená z islamu.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

„Je pravda, že myšlienka dobývania náleží k duchu islamu, ale rovnako by sa dal interpretovať záver Matúšovho evanjelia, keď Ježiš vysiela svojich učeníkov ku všetkým národom,“ povedal František.

Pápež sa tiež pozastavil nad tým, ako bol západný model demokracie vyvážaný do krajín, ako je Irak alebo Líbya. Zmienil pritom jedného Líbyjčana, ktorý sa posťažoval na súčasnú chaotickú situáciu vo svojej krajine. „Predtým sme mali jedného diktátora Kaddáfího, teraz ich máme 50,“ citoval František.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices