PREHĽAD: Tento týždeň budú europoslanci riešiť najmä hraničnú a pobrežnú stráž a menšiny

Výbor pre občianske slobody bude tento týždeň hlasovať o zriadení európskej hraničnej a pobrežnej stráže a o zavedení cestovných dokumentov, ktoré by mali urýchliť vyhosťovanie občanov tretích krajín, ktorí v EU pobývajú ilegálne. Hlasovať sa bude aj o tom, aby mali európski sudcovia prístup k výpisom z registra trestov aj vtedy, pokiaľ ide o občanov tretích krajín. Členovia podvýboru pre ľudské práva si vypočujú predstaviteľov etnických menšín v Sýrii a Iraku.

Členovia výboru pre občianske slobody (LIBE) tento týždeň hlasujú o návrhu Komisie na vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Na utorok ráno o deviatej je naplánovaná tlačová konferencia. Nová pobrežná stráž by mala pozostávať z agentúry Frontex a národných hraničných orgánov. V prípade potreby by mala zasahovať na vonkajších hraniciach EÚ a nebude pritom potrebovať žiadosť od príslušných krajín.

Výbor sa chystá rokovať aj o spoločnom zozname bezpečných krajín pôvodu. Podľa všetkých očakávaní by sa na ňom malo ocitnúť aj Turecko.

Okrem toho výbor hlasuje o návrhu na zavedenie štandardného cestovného dokumentu pre občanov tretích krajín, ktorí nemajú právo zostať v EÚ. Dokument by mal urýchliť ich vyhostenie z krajiny, kde sa nachádzajú.

Hlasovať sa bude aj o výmene výpisov z registra trestov. Európsky informačný systém registrov trestov (ECRIS) v súčasnosti umožňuje sudcov dostať sa k informáciám o občanoch štátov EÚ. Po novom by mali mať prístup aj k záznamom občanov tretích krajín.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Členovia výboru budú rokovať s riaditeľom Agentúry pre základné práva Michaelom O´Flahertym, ktorý im príde predstaviť výročnú správu za rok 2015. Správa poukazuje na pracovné vykorisťovanie migrantov a ich nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti, rastúcu xenofóbiu a rasizmus a výzvy, ktoré stoja pre nami po nedávnych teroristických útokoch.

Podvýbor pre ľudské práva si vypočuje predstaviteľov etnických menšín v Iraku a Sýrii (kresťanov, Turkménov a jezídov), ktorí čelia nielen občianskej vojne ale aj Islamskému štátu.

Poslanci tento týždeň zasadajú i v politických skupinách, kde sa budú pripravovať na budúcotýždňové plenárne zasadnutie. Dominovať mu budú témy ako vyhýbanie sa daniam, Panama Papers a nekalé praktiky v dodávateľských reťazcoch potravín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices