europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union 2016- EP.

Poslanci EP sú sklamaní z dosiahnutých výsledkov Junckerovho plánu

Rok po spustení investičného plánu EÚ v hodnote 315 miliárd eur, známeho tiež ako Junckerov plán, vyvolal pokrok v jeho implementácii rozporné reakcie poslancov. Členovia skupín EPP a S&D počas stredajšej rozpravy s podpredsedom Európskej komisie Jyrkim Katainenom v zásade privítali činnosť Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ako aj Komisiou ohlásený zámer predĺžiť jeho fungovanie. Poslanci z menších skupín však neskrývali v súvislosti s ním dosiahnutými výsledkami sklamanie.

Podpredseda EK Jyrki Katainen v rámci rozpravy vyhlásil, že Junckerov plán pomohol odstrániť investičné prekážky a poukázal na jeho prínos pre malé a stredné podniky (MSP). Viac ako 185 dohôd medzi EFSI a bankami poskytne financie pre viac ako 150.000 MSP, uviedol podpredseda Katainen dodávajúc, že Komisia plánuje tento rok predložiť návrh na predĺženie fungovania EFSI o ďalšie tri roky, ktorý by zároveň rozšíril pole investičnej pôsobnosti fondu na tretie krajiny.

Zhrnutia vyhlásení zástupcov politických skupín

 •     Othmar KARAS (EPP, AT) privítal návrh EK na predĺženie životnosti plánu, ktorý je podľa neho jednou z kľúčových odpovedí na štrukturálne problémy Európy.

 •     Gianni PITTELLA (S&D, IT) uviedol, že hoci Európa potrebuje investičný plán, nie je jasné, či Junckerov plán dosiahol svoj cieľ poskytovať dodatočné financie.

 •     Sander LOONES (ECR, BE) poznamenal, že je príliš skoro hodnotiť úspešnosť EFSI, zároveň však varoval pred unáhlenými plánmi na rozšírenie investícií na tretie krajiny.

 •     Pavel TELIČKA (ALDE, CZ) vyjadril plánu opätovnú podporu, zároveň však poukázal na potrebu zhodnotiť typ a kvalitu ním financovaných projektov.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

 •     Miguel VIEGAS (GUE/NGL, PT) kritizoval investičný plán, ktorý podľa neho umožnil dominanciu veľkých podnikov a zameral sa na bohatšie a rozvinutejšie oblasti.

 •     Philippe LAMBERTS (Zelení/EFA, BE) požadoval navýšenie financií pre investičný plán, ktorý by sa podľa neho mal zamerať na krajiny s nedostatkom investícií a vysokým potenciálom pre projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

•     Nigel FARAGE (EFDD, UK) vyhlásil, že veľké plány EÚ, akým je tento, predurčujú jej ďalší osud. V súvislosti s britským referendom dňa 23. júna uviedol, že dúfa, že je to poslednýkrát, čo prehovoril v tomto Parlamente.

 •     Steeve BRIOIS (ENF, FR) popísal EFSI ako totálne zlyhanie tvrdiac, že fond sa zameral na financovanie veľkých mestských oblastí a prispel tak k zhoršeniu regionálnych rozdielov.

Reakcie slovenských poslancov

„Investičný plán pre Európu je ambiciózny projekt. Za polovicu jeho trvania sa preinvestovalo už 100 miliárd eur, z toho 3,5 miliardy išlo na podporu malých firiem. Do budúcnosti očakávam ešte väčší dôraz na malé a stredné podniky a inovácie,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices