Brexit – ako sa zmení Európa po britskom referende?

„Európska únia je prežitok, ktorý podkopáva demokraciu a stojí našu krajinu veľa peňazí“, tvrdí Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a tvár Brexitu, „Británia je dosť veľká a silná krajina, aby mohla zostať samostatná.“

Analýzy ekonómov, či britského ministerstva financií však ukazujú opak. Varujú pred ekonomickou recesiou, ktorú by vystúpenie Veľkej Británie z EÚ spustilo. Varovné signály prichádzajú aj od podnikateľov, zástupcov obchodných spoločností alebo odborových zväzov. Do referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ zostávajú necelé tri týždne a prieskumy ukazujú, že sila oboch táborov je vyrovnaná.

Môžu sa odchodom Británie z EÚ inšpirovať ďalšie štáty? Vyhlási po Brexite Škótsko referendum o nezávislosti? Podarí sa Londýnu udržať prístup na európske trhy? Ako sa dotkne Brexit viac ako 100 000 Slovákov, ktorí pracujú vo Veľkej Británii?

Tieto a ďalšie otázky sa pokúsia zodpovedať poslanci Európskeho parlamentu József Nagy a Richard Sulík, spolu s analytikom Vladimírom Bilčíkom v diskusii „Brexit – ako sa zmení Európa po britskom referende?“.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Diskusia sa uskutoční 20.6. 2016 o 17:30 hod. v kaviarni FOXFORD na Obchodnej ulici v Bratislave.

Podujatia z cyklu „DEBATUJEM S EUROPOSLANCAMI“ pripravuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Diskusiu okrem spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk podporili JEF Slovakia a Únia európskych federalistov.

Informácie o diskusii na Facebooku.

plagat-brexit-50

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európsky parlament (EP) sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla v pondelok večer …

Consent choices