Migranti od januára do marca spáchali v Nemecku 69 000 zločinov

BERLÍN – Migranti v Nemecku v prvom štvrťroku tohto roka spáchali 69 000 trestných činov. Vyplýva to z údajov o kriminalite prisťahovalcov, ktoré vôbec prvýkrát zverejnil Spolkový kriminálny úrad.

Podľa ministerstva vnútra ale nie je zločinnosť medzi žiadateľmi o azyl vyššia ako medzi Nemcami. Nadpriemerne sú v státisícoch zastúpení migranti zo západného Balkánu, Gruzínska či Maroka. Naopak kriminalita Sýrčanov či Iračanov je pomerne nízka, informoval denník Die Welt.

Vecná debata

Do Nemecka v minulom roku prišlo takmer 1,1 milióna utečencov. Kriminalisti údaje o zločinnosti medzi nami vo všetkých 16 nemeckých spolkových krajinách zverejnili vôbec prvýkrát. Priame porovnanie s údajmi z minulých období tak nie je možné a k dispozícií nie sú podľa hovorcu Spolkového kriminálneho úradu zatiaľ ani údaje, ktoré by ukazovali trestnú činnosť nemeckých občanov v prvom štvrťroku tohto roku. Ministerstvo tak pri porovnaní vychádzalo z údajov za vlaňajší rok.

„Prisťahovalci nepáchajú viac trestnej činnosti než Nemci,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra s odkazom na správu Spolkového kriminálneho úradu. Nové údaje by podľa nej mali prispieť k „vecnej debate“.

Srbské pasy

Vzhľadom na počet žiadateľov o azyl je medzi páchateľmi či podozrivými nadpriemerne vysoký počet občanov Srbska a ďalších západobalkánskych krajín, Gruzínska a troch severoafrických štátov: Maroka, Alžírska a Tuniska. Naopak kriminalita medzi žiadateľmi o azyl zo Sýrie, Afganistanu a Iraku je vzhľadom na ich počet podpriemerná.

V prípade prekvapivo vysokej zločinnosti občanov Srbska upozorňuje denník Die Welt ale na fakt, že značná časť zločinov so srbskými pasmi sú v skutočnosti obyvatelia Kosova, ktorí sa podieľajú na činnosti albánsky hovoriacich mafií v Nemecku. Srbsko naďalej považuje Kosovo za svoju súčasť a obyvateľom krajiny tak bez prieťahov ponúka svoje dokumenty totožnosti.

Špecifickým problémom je potom podľa denník Die Welt kriminalita balkánskych Rómov, ktorá ale nie je v štatistikách Spolkového kriminálneho úradu nijak zvlášť oddelená od zločinnosti príslušníkov majoritnej spoločnosti konkrétnej krajiny.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Nájazdy zločineckých skupín

Podľa nemeckých konzervatívnych politikov väčšina ľudí zo štátov ako Srbsko či Gruzínsko, ktorí nemajú šancu v Nemecku azyl získať, žiadosti podávajú len preto, aby v čase do ich vybavenia mohli v Nemecky prebývať a páchať trestnú činnosť.

Obavy Nemecka, Francúzska či Talianska z nárastu kriminality pre „nájazdy“zločineckých skupín boli podľa agentúry DPA aj za stredajším odložením schválenia liberalizácie vízového styku Európskej únie s Gruzínskom.

Krádeže, podvody a falšovanie

Vyše 29 percent všetkých trestných činov spáchaných od januára do marca žiadateľmi o azyl boli krádeže, 28 percent trestné činy ako podvod, sprenevera či falšovanie úradných listín. Zhruba štvrtina trestných činov spáchaných migrantmi predstavuje ublíženie na zdraví a zločiny proti osobnej slobode, pod čím sa skrýva napríklad vyhrážanie sa alebo vydieranie. Sexuálne delikty a vraždy či zabitie tvoria len percento všetkých trestných činov utečencov.

Viac než polovica všetkých trestných činov z kategórie ublíženia na zdraví či zabitie a vražda sa odohrali v utečeneckom zariadení a v 50 percentách prípadov mali páchateľ a obeť rovnakú štátnu príslušnosť. Motívy týchto činov boli podľa Spolkového kriminálneho úradu často etnicko-kultúrne a náboženské.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices