Vo Francúzsku od januára požiadalo o azyl vyše 30 000 migrantov

PARÍŽ – Počas prvých piatich mesiacov tohto roku požiadalo vo Francúzsku o azyl 33 167 migrantov. To je takmer o pätinu viac ako v rovnakom období v predošlom roku, informovala agentúra AFP.

V minulom roku požiadalo vo Francúzsku o azyl celkovo vyše 80 000 ľudí, čo je oproti roku 2014 takmer o štvrtinu viac. Počet žiadateľov o medzinárodnú ochranu výrazne vzrástol predovšetkým v druhej polovici roku, kedy do Európy prúdili státisíce utečencov po takzvanej balkánskej trase.

Viac než štyridsať percent migrantov svoju žiadosť vlani podalo v Paríži a jeho okolí, uviedol migračný úrad OFPRA. Najviac žiadateľov pochádzalo zo Sudánu a Sýrie.

Oproti prvým piatim mesiacom roku 2015 vzrástol tento rok počet žiadateľov o azyl o 18 percent. Vlani ich migranti migranti vo Francúzsku od januára do mája podali 28 000.

Menej postihnuté migračnou krízou

Francúzsko napriek svojej veľkosti patrí v porovnaní napríklad so susedným Nemeckom ku krajinám menej postihnutým migračnou krízou. V Nemecku vlani o azyl požiadalo viac než 476 000 ľudí, čo ale predstavuje menej než polovicu tých, ktorí do krajiny prišli. Prichádzajúcich nemecké úrady registrovali celkom takmer 1,1 milióna. Viacero minuloročných migrantov ale formálne žiadosť o azyl podalo až tent rok.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

„Vo Francúzsku nemôžeme hovoriť o azylovej kríze,“ zdôraznil riaditeľ OFPRA Pascal Brice. „Systém je ale pod silným tlakom,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices