VIDEO: Brusel volá po dôslednejšom vyhosťovaní nelegálnych migrantov

Výbor EP pre občianske slobody otvoril nový legislatívny postup v snahe presadzovať návrat nelegálnych migrantov do krajín, odkiaľ prišli. Týka sa to ľudí, ktorým odmietli žiadosť o azyl, plus všetkých tých, ktorí žijú v EÚ nelegálne. Výpočty ukazujú, že sa ročne vykoná len 40 percent rozhodnutí o návrate utečencov. 

Poslanci Parlamentu preto navrhli, aby sa vytvoril nový európsky cestovný doklad, ktorý uznajú i tretie krajiny.

Jussi Halla-aho zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov: „Ani nemusím pripomínať, že to škodí dôveryhodnosti a legitímnosti európskych azylových a migračných politík z pohľadu našich občanov. Rovnako to motivuje k zneužívaniu azylového systému.“

Cestovné doklady majú byť doplnené štandardnou fotografiou, rovnako majú byť preložené do príslušných jazykov EÚ a krajín pôvodu migrantov.

Jussi Halla-aho zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov: „Jedno treba povedať jasne: posielame späť len tých, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú ochranu. Neposielame späť utečencov, posielame späť ľudí, ktorí využívajú azylový systém, no nepotrebujú ochranu.“

O návrhu správy budú europoslanci hlasovať. Jednou z ich priorít, prečo by mal cestovný doklad vzniknúť, je odľahčenie príliš byrokratického azylového systému, ktorý sa doteraz javí ako neúčinný.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

O oma

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices