Európska únia 28-1

Britskí voliči rozhodli. Výsledok svet šokoval. Hystéria však nie je namieste. Británia neodchádza z Európy, odchádza „len“ z Európskej únie. Až opadnú emócie, budú potrebné chladné hlavy na obidvoch stranách, ktoré s rozumom vyrokujú nový model ekonomických vzťahov.

Aký bude vývoj a výsledok týchto rokovaní, to dnes nikto nevie odhadnúť, pretože v hre je príliš veľa premenných, ekonomických ako aj politických, ktoré budú tento proces zásadným spôsobom ovplyvňovať. Veľa bude závisieť od prístupu predstaviteľov Británie aj EÚ k rokovaniam o budúcom usporiadaní ich ekonomických vzťahov.

Na britskej strane bude kľúčové akú rokovaciu stratégiu si vyberie nasledovník Davida Camerona vo funkcii predsedu vlády, ktorým pravdepodobne bude Boris Johnson. Ten bude mať k dispozícii celý vejár možností. Jednu krajnú alternatívu predstavuje názor, ktorý v referendovej kampani prezentovala skupina britských ekonómov EfB, „Ekonómovia za Brexit“, podľa ktorých Británia nepotrebuje nijakú novú dohodu, úplne stačí, keď zruší všetky dovozné clá, čo by podľa nich zvýšilo HDP Británie o 4%. Opačnou alternatívou je zachovanie tesných ekonomických vzťahov aj po odchode Británie z EÚ, vrátane toho, že Británia zostane súčasťou jednotného trhu EÚ.

To však bude závisieť nielen od toho, čo budú chcieť britskí vyjednávači, ale aj od predstaviteľov EÚ a od ich prístupu k rokovaniam s Britániou. Ak bude EÚ „úzkoprsá“ a bude sa chcieť Británii za jej odchod „pomstiť“ – Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií, sa vyjadril veľavravne: In je In a Out je Out – môže mať odchod Británie z EÚ trvalejšie vážne dopady na ekonomiku obidvoch strán. Ak bude EÚ naopak veľkorysá, stredno- a dlhodobé dôsledky pre Britániu i EÚ nemusia byť zásadné. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že nielen členské krajiny EÚ sú významným obchodným partnerom Británie, ale platí to aj naopak, Británia je  významným obchodným partnerom mnohých členských krajín EÚ, je to argument v prospech „veľkorysejšieho“ prístupu EÚ k Británii po Brexite. Ak prevládne rozum, nový model usporiadania vzťahov jednoducho musí byť vzájomne výhodný.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Niet pochýb o tom, že Slovensku bude Británia v EÚ chýbať. Veľmi. Zmeniť sa totiž bude musieť aj Európska únia. Ale ako? Bude Brexit impulzom pre zastavenie procesu centralizácie, prenos právomocí naspäť na členské štáty? Alebo naopak reakciou na Brexit bude ďalšia ekonomická a politická centralizácia v EÚ? V tejto diskusii už hlas Británie nezaznie. Jej občania sa nezľakli celého radu ekonomických analýz renomovaných medzinárodných inštitúcií, ktoré ich vystríhali pred negatívnymi dôsledkami odchodu z Európskej únie. Neposlúchli ani množstvo svetových politikov a ďalších osobností, ktoré vyzývali Britániu na zotrvanie.

Nedá sa všetko zvaľovať na euroskepticizmus. Kým v Británii má negatívny pohľad na EÚ 48 % obyvateľov, v takom Francúzsku je to až 61 %. Britskí voliči sa jednoducho rozhodli zobrať svoj ekonomický osud do vlastných rúk, so všetkými výhodami aj rizikami. Držme im palce. Je to aj v našom vlastnom záujme.

Komenár pripravil Ján Oravec, Nadácia F.A.Hayeka

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices