Plán čo ďalej po brexite Briti nemajú, Európa vyčkáva

LONDÝN – Stúpenci brexitu síce referendum vyhrali, zatiaľ sa ale zdá, že nevedia ako ďalej. A kým sa svetoví lídri dohadujú kedy by asi Británia mala vystúpiť z Únie, na svetových trhoch stále vládne zmätok. Strach majú aj ľudia z regiónov, ktorí sa tešili štedrej podpore z európskych fondov. Isté nie je ani to, kto nahradí Davida Camerona v premiérskom kresle.

Veľká Británia zvládne dopady referenda, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení krajiny z EÚ. Vyhlásil to v pondelok britský minister financií George Osborne.

Minister podľa svojich slov ďalší postup konzultuje s guvernérom britskej centrálnej banky. Komunikuje tiež s rezortnými kolegami v Európe aj USA, ako aj s predstaviteľmi najvýznamnejších domácich a medzinárodných finančných inštitúcií.

Horúci kandidát na Cameronove miesto a stúpenec brexitu Boris Johnson nepôsobí od vyhlásenia výsledkov referenda ako víťaz, ale ako porazený. Stolička sa trasie aj pod šéfom labouristov.

Merkel je ochotná čakať

Zatiaľ čo minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier sa nechal počuť, žeby proces britského vystúpenia mal začať čo najskôr, nemecká kancelárka Angela Merkel uviedla, že prípadné malé zdržanie nepovažuje za problém.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

„Európska únia nepovedie s Veľkou Britániou žiadne neformálne rozhovory o odchode z 28-členného bloku, pokiaľ Londýn oficiálne nepožiada o vystúpenie z Únie,“ povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Seibert taktiež povedal, že Nemecko si nepraje, aby sa proces zbytočne predlžoval. Zároveň ale poznamenal, že ak Londýn potrebuje určitý čas, Berlín to rešpektuje. Aké časové obdobie mal na mysli, ale neuviedol.

EBA presunú

Únia sa zároveň chystá presunúť Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), ktorý vytvára a koordinuje súbor pravidiel na reguláciu a dohľad nad bankovým sektorom v celej únii. V súčasnosti sídli v Londýne. S najväčšou pravdepodobnosťou sa európska agentúra presťahuje do Paríža alebo Frankfurtu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices