Dve explózie otriasli istanbulským letiskom, najmenej 36 ľudí neprežilo

ISTANBUL – Dve silné explózie otriasli letiskom Atatürk v tureckom Istanbule. Bombový útok dvoch samovražedných atentátnikov si vyžiadali najmenej 36 obetí a približne 147 ľudí utrpelo zranenia. Informovali o tom turecké médiá s odvolaním sa na ministra spravodlivosti a ďalších činiteľov.

Svedok tvrdí, že z parkoviska na letisku bolo počuť aj streľbu. Taxíky prevážajú z letiska ľudí do nemocníc, dodal. Na letisko, ktoré je jedenástym najvyťaženejším na svete, dorazili desiatky sanitiek a áut bezpečnostných zložiek.

Desiatky obetí

Istanbulský guvernér informoval, že počet obetí z pôvodných desať stúpol na 36. Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že ranených je takmer 147 ľudí, pričom šiesti utrpeli ťažké zranenia.

Agentúra Reuters napísala, že prezident Recep Tayyip sa pre atentát zišiel na mimoriadnom stretnutí s premiérom a vedením tureckých ozbrojených síl.

Streľba z pušiek

Minister spravodlivosti uviedol, že na kontrolnom stanovišti medzinárodného terminálu strieľali útočníci z automatických pušiek Kalašnikov. Policajti podľa jeho slov paľbu opätovali.

Zatiaľ nie je jasné, či medzi obeťami sú aj atentátnici alebo nie.

Samovrahovia podľa svetových agentúr bomby odpálili pred kontrolným stanovišťom. Agentúra AP tvrdí, že tak urobili potom, čo na nich začali strieľať policajti.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Silná streľba

Podľa tureckej agentúry DHA išlo o teroristické útoky, ktoré sa odohrali na dvoch rôznych miestach letiska.

Z miest explózií podľa tamojších médií bolo počuť silnú streľbu. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno vybiehať z budov ľudí v panike.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Spôsob akcie ale podľa viacerých komentátorov ukazuje na islamských radikálov.

Podľa predstaviteľov letiska po útoku niektoré lety odklonili. Dnešné lety odklonili a zatiaľ nie je jasné, či budú odložené aj plánované lety na stredu ráno.

Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou spájaných s aktivistami kurdských militantov alebo skupiny Islamský štát.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices