Arbr Ademi a Miroslav Lajčák. PHOTO: archív MZV.

Politika rozširovania EÚ je najlepší nástroj na transformáciu krajín a zlepšovanie spoločností, tvrdí minister Lajčák

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal v Bratislave podpredsedu vlády Macedónska pre európske záležitosti Arbra Ademiho.  Témou ich rokovania bolo slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie, zhodnotenie stavu prístupového procesu Macedónska do EÚ a aktuálna vnútropolitická situácia v krajine.

Minister M. Lajčák vysvetlil ciele predsedníctva v oblasti politiky rozširovania. „Politika rozširovania EÚ je najlepší nástroj na transformáciu krajín a zlepšovanie spoločností. Preto  je jednou z našich predsedníckych priorít udržanie dôveryhodnosti procesu rozširovania,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Zároveň špecifikoval, že integračné snahy Macedónska komplikuje dlhodobá politická kríza a pokrok krajiny v približovaní sa EÚ závisí v prvom rade od toho, akým spôsobom a kedy krajina definitívne prekoná túto krízu a zorganizuje slobodné, inkluzívne a demokratické voľby, pričom, dôležitejšie ako ich dátum je to, aby boli vytvorené podmienky na ich usporiadanie podľa európskych štandardov.

„Znepokojuje nás vnútropolitická situácia a čoraz výraznejšie zaostávanie Macedónska v  integračných procesoch. Za najdôležitejšie preto považujeme dôslednú implementáciu politických dohôd z Pržina a urýchlené zavádzanie potrebných európskych reforiem,“ podčiarkol minister M. Lajčák. V tomto procese ponúkol macedónskemu partnerovi skúsenosť Slovenska s Národným konventom, ktorý v rámci prístupového procesu vytvoril dôležitý priestor pre širokú diskusiu všetkých dôležitých aktérov z politického prostredia a občianskej spoločnosti o ich predstavách a očakávaniach od reformného procesu spojeného s európskou integráciou.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Minister M. Lajčák a vicepremiér A. Ademi sa venovali aj situácii v regióne a otázke migračnej krízy, ktorá v uplynulom období výrazne zasiahla aj Macedónsko. Minister M. Lajčák vyzdvihol úsilie, ktoré krajina vynaložila na ochranu vonkajšej hranice EÚ. Pripomenul, že Slovensko prejavilo týmto snahám solidaritu vyslaním dosiaľ troch rotácií policajtov, ktorí pomáhajú pri ochrane hraníc. Príspevok SR (75 policajtov) je v pomere k počtu obyvateľov najvyšší z krajín, ktoré sa zúčastňujú medzinárodnej výpomoci Macedónsku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices