Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 29. týždňa 2016

Rokovania o brexite zrejme tento rok nezačnú

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že Veľká Británia tento rok neaktivuje článok 50 Zmluvy o EÚ, ktorý upravuje proces vystúpenia z európskeho spoločenstva. „Príprava na rokovania vedúce k odchodu z EÚ sú v záujme všetkých zúčastnených strán, uviedla ďalej Mayová v rámci svojej prvej zahraničnej cesty od nástupu do úradu. Rokovania o brexite sa teda s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok nezačnú. Nemecká kancelárka Merkelová naznačila, že Berlín je pripravený s otvorením rozhovorov počkať,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

SVET: Medzinárodný menový fond [MMF] uplynulý týždeň aktualizoval svoju prognózu rastu svetovej ekonomiky. Po novom fond očakáva, že rozhodnutie Veľkej Británie odísť z Európskej únie spomalí globálny ekonomický rast v tomto aj budúcom roku. V tomto roku MMF predpokladá rast svetovej ekonomiky o 3,1 % a v budúcom o 3,4 %. Znamená to, že v tomto roku aj v roku 2017 predpokladá v porovnaní s aprílovou prognózou slabší rast o 0,1 percentuálneho bodu. Britská ekonomika podľa MMF v tomto roku vzrastie o 1,7 %, čo je o 0,2 p. b. menej, ako fond predpovedal v apríli. V budúcom roku sa rast Británie spomalí na 1,3 %, čiže bude o 0,9 p. b. slabší v porovnaní s aprílovou predikciou.

SLOVENSKO: Medzinárodná ratingová agentúra Fitch uplynulý piatok potvrdila dlhodobý rating Slovenska v domácej mene na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Najčastejšie používaný a najdôležitejší dlhodobý rating v cudzej mene ale predmetom revízie nebol a zostáva nezmenený na úrovni A+, taktiež so stabilným výhľadom. Krátkodobý rating v zahraničnej mene našej krajine agentúra zlepšila o jeden stupeň na F1+ z predchádzajúcej úrovne F1.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

TURECKO: Turecká centrálna banka zredukovala úrokové sadzby v reakcii na to, že pokus o vojenský prevrat vyvolal obavy o výhľad ekonomiky krajiny. Výbor pre menovú politiku centrálnej banky vo vyhlásení informoval, že znížil jednodňovú refinančnú sadzbu z 9,0 % na úroveň 8,75 %. Cieľom zníženia jednodňovej sadzby je podporiť likviditu v ekonomike, keďže trhy znepokojuje vplyv pokusu o prevrat v krajine. Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s začala revíziu dlhodobého emisného ratingu Turecka, ktorý je na stupni Baa3, s možnosťou jeho zníženia. Agentúra uviedla, že dôvodom je nutnosť zhodnotiť strednodobý vplyv neúspešného pokusu o vojenský prevrat na rast tureckej ekonomiky. Napriek tomu, že pokus o prevrat bol neúspešný, Moody’s považuje vznik takejto situácie za odzrkadlenie širších politických problémov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices