Tri štvrtiny občanov od EÚ chcú, aby bojovala proti daňovým podvodom intenzívnejšie

Aj keď sa môže zdať, že dane a daňové podvody zaujímajú len hŕstku ľudí, ktorí sa do toho vyznajú, nie je tomu tak. To, že niekto sa zariadi tak, aby platil len minimálne alebo žiadne dane, je tŕňom v roku pre mnohých ľudí. Ukazujú to výsledky nedávneho prieskumu Eurobarometer. Až 75% respondentov sa totiž vyjadrilo, že EÚ by mala proti daňovým podvodom bojovať viac ako doteraz. Prečítajte si, čo v tejto oblasti robí Európsky parlament.

Daňová spravodlivosť nie je v Európskom parlamente žiadnou novinkou. Poslanci sa za ňu bili už dávno predtým, ako sa médiá zaplnili správami o LuxLeaks a PanamaPapers. Daňová transparentnosť a opatrenia proti nekalých daňových praktikám sa v Parlamente začali častejšie skloňovať už od začiatku hospodárskej a finančnej krízy.

„75% občanov EÚ očakáva, že EÚ bude intenzívnejšie bojovať proti daňovým podvodom. Preto by sme mali na ich obavy efektívne reagovať. Európsky parlament má v tomto boji vedúcu úlohu. Prijíma ambiciózne a konkrétne návrhy na zvýšenie daňovej transparentnosti a proti vyhýbaniu sa daniam. Požaduje, aby si členské štáty automaticky vymieňali informácie o daňových dohodách a aby nadnárodné firmy vykazovali svoje zisky v jednotlivých krajinách. Taktiež žiada spoločnú definíciu daňových rajov a silné a konkrétne sankcie. Členské štáty budeme i naďalej tlačiť k tomu, aby zosilnili svoje daňové politiky, odstránili právne medzery a zlepšili koordináciu na európskej aj medzinárodnej úrovni. Je to otázku spravodlivosti voči občanom EÚ,” vysvetľuje predseda hospodárskeho výboru Roberto Gualtieri (S&D, Taliansko).

Špeciálne výbory

Po spomínaných kauzách sa Parlament začal daniam venovať ešte viac. Na vyšetrovanie podozrení dokonca zriadil viaceré osobitné výbory. V reakcii na LuxLeaks vznikol výbor dočasný výbor TAXE, v ktorého činnosti neskôr pokračoval jeho nástupca TAXE 2. Jeho členovia vypracovali správu s odporúčaniami, v ktorejpožadujú centrálny európsky register skutočných vlastníkov firiem, blacklist daňových rajov a opatrenia proti zneužívaniu tzv. patentových kolónok. Začiatkom júla správu prijalo parlamentné plénum.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Na jeseň začne fungovať nový vyšetrovací výbor, ktorý si posvieti na škandál Panama Papers. Jeho členovia budú zisťovať, čo robia členské štáty i Európska komisia proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí. Poslanci sa okrem toho začnú venovať aj verejnej daňovej transparentnosti pre veľké nadnárodné firmy.

Ako tento problém vidia Slováci

Odpovede slovenských respondentov sa od európskeho priemeru o moc nelíšia. Za to, aby EÚ v tejto oblasti zasahovala viac ako doteraz, sa vyslovilo 72% opýtaných z našej krajiny.

Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil od 9. do 18. apríla 2016 na vzorke 27 969 respondentov z celej európskej dvadsaťosmičky, ktorí boli vybraní tak, aby čo najlepšie reprezentovali populáciu celej EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices