ETM
PHOTO: archív EUROTM.

Európsky týždeň mobility 2016 podporí rozvoj trvalo udržateľnej mobility v mestách

Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis vyzývajú samosprávy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa uskutoční 16. – 22. septembra 2016.

Samosprávy majú aj tento rok možnosť sa zapojiť aj so spolupracujúcimi organizáciami a inštitúciami pôsobiacimi na území miest, do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete zameranej  na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách. Cieľom kampane Európsky týždeň mobility (ETM), ktorá je organizovaná s podporou Európskej komisie od roku 2002, je povzbudiť samosprávy EÚ k zavedeniu a podpore opatrení udržateľnej mestskej mobility a umožniť občanom vyskúšať alternatívne spôsoby dopravy (peši, bicyklom či  hromadnou dopravou) k užívaniu automobilových prostriedkov. “Motto aktuálnej kampane ETM 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita – Investícia do Európy,” uvádza Alica Kučerová, vedúca odboru komunikácie a osvety, Slovenská agentúra životného prostredia.

Registrácia do kampane ETM 2016 je otvorená, o možnostiach a podmienkach registrácie sa samosprávy dozvedia viac na webovej stránke www.eurotm.sk.

“Podmienkou je, aby štatutárny zástupca samosprávy podpísal Chartu 2016, v ktorej si môže vybrať z troch okruhov aktivít, a to zorganizovanie aktivity súvisiace s ústrednou témou: Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy, zrealizovanie aspoň jedného trvalé opatrenia, ktoré prispeje k postupnému prechodu od prepravy osobným vozidlom na prostrediu šetrný dopravný prostriedok alebo zapojenie sa do Dňa bez áut  (22. september) a vyčleniť jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu,” dopĺňa Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. Samosprávy, ktoré splnia všetky tri kritériá sa stanú zlatými účastníkmi, čo ich oprávňuje uchádzať sa o Európsku cenu ETM 2016. Samosprávy môžu získať aj národnú cenu ETM 2016 a to v kategóriách aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a originálna aktivita.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

O dac

Odporúčame pozrieť

mobilita

Európsky týždeň mobility 2022 začína 16. septembra, sprevádzať ho budú zaujímavé aktivity

Príprava tohtoročného Európskeho týždňa mobility (ETM) 2022 vyvrcholila a mestá či obce naplnili program zaujímavými …

Consent choices