klinicke-studie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Klinické štúdie čakajú zmeny! Hlavným cieľom je znížiť riziká pre dobrovoľníkov

Európska lieková agentúra v spolupráci s Európskou komisiou a členskými štátmi požaduje zmeny pri testovaní nových liekov na dobrovoľníkoch. Všetky klinické štúdie by mali byť vykonávané čo najbezpečnejšie. Zmeny by mali pomôcť zmierniť riziká pre účastníkov testovania.

Odporúčania, ktoré agentúra požaduje zahŕňajú rozsiahle štúdie pred tým, ako sa lieky uvedú do testovacej fázy, vrátane testovania na zvieratách . V súčasnosti sa klinické štúdie vykonávajú vo viacerých krokoch. Posudzuje sa vplyv lieku na rôzne vekové skupiny, testuje sa stupňovanie dávky lieku či jeho účinky v kombinácii s rôznymi potravinami.

Zmeny by mali nastať už pri prvotnom testovaní. Pri jednorazovej štúdii by sa mala jedna dávka lieku podať malej skupine ľudí. V prípade pozitívnych účinkov je potom vyššia dávka podávaná druhej skupine.  

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V prípade dlhodobejšieho testovania užívajú dobrovoľníci liek napríklad raz denne po dobu jedného týždňa. V prípade bezpečného priebehu a prijateľnej znášanlivosti sa potom vyššie dávky lieku podávajú ďalším skupinám dobrovoľníkov.

O vik

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices