Z eurofondov sa už zatepľujú verejné budovy na Slovensku, začalo sa so škôlkami

Na Slovensku sa rozbiehajú nové projekty na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, vrátane materských škôl. Vyčlenených je na to okolo 400 miliónov eur.

V Jelke majú materskú školu, ktorá nespĺňa ani minimálne štandardy. Podľa starostu obce patrí budova medzi najviac opotrebované objekty v dedine.

„S veľkým prekvapením sme zistili, že momentálny stav zatrieďuje budovu materskej školy do energetickej triedy G, čo znamená do veľmi nízkej,“ informuje Imre Farkas.

Žiadajú dotáciu

Keď sa dozvedeli o možnosti získania peňazí na znženie energetickej náročnosti, dali si vypracovať projekt za takmer 30 tisíc eur a žiadajú dotácie v hodnote vyše 900 tisíc eur.

„Počas projektu bolo potrebné nadvihnúť túto úroveň až na energetickú hodnotu A, A1. Jednak budú osadené solárne panely, má sa zrekonštruovať vykurovací systém a príprava teplej a úžitkovej vody,“ dodáva starosta.

Hodnotenia žiadostí

Podľa hovorcu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v rámci znižovania energetickej náročnosti je na program vyčlenených 400 miliónov eur. Financie sú určené na obnovu verejných budov, vrátane materských škôl.

„Prebieha hodnotenie žiadostí prvej výzvy a už je schválených 15 projektov na materské škôlky a viac ako 30 projektov čaká na ukončenie hodnotenia spolu v celkovej hodnote viac ako 21 miliónov eur,“ informoval Stanislav Jurikovič zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices