Čo čaká europoslancov v druhej polovici roka?

Koniec letných prázdnin sa nezadržateľne blíži. Poslanci Európskeho parlamentu sa vrátili do svojho pracovného kolobehu už tento týždeň. Čakajú na nich povinnosti v ich krajinách a od konca augusta opäť zavítajú do Bruselu, kde sú naplánované schôdze výborov. Počas nasledujúcich mesiacov sa budú zaoberať mnohými témami, počnúc migračnou krízou až po jednotný digitálny trh. Prečítajte si, o čom všetkom bude reč.

Migrácia

Migračná kríza a hľadanie jej riešenia je v Parlamente neutíchajúcou a prioritnou témou. Poslanci sa budú najbližšie zaoberať návrhmi na permanentnú relokačnú schému, v rámci ktorej by mali byť utečenci premiestňovaní z krajín, ktoré čelia ich najväčšiemu prílivu, do ostatných štátov EÚ. V septembri minulého roku Parlament schválil dve núdzové schémy premiestňovania týchto ľudí, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu.

Pracovať sa bude aj na vytvorení spoločného zoznamu bezpečných krajín pôvodu, ktorý by mal pomôcť urýchliť vybavovanie žiadostí o azyl z krajín, ktoré sú považované za bezrizikové.

Terorizmus

Poslanci chcú, aby boli trestané nielen samotné teroristické útoky ale aj ich príprava, ako napríklad vycestovanie za teroristami, zúčastňovanie sa ich výcviku alebo financovanie ich aktivít. Hlasovať sa bude aj o nových pravidlách držania nadobúdania a držania strelných zbraní, ktoré by mali zabrániť tomu, aby sa zbrane dostali do tých nesprávnych rúk.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Dane

Potom, ako sa celý svet dozvedel o škandále Panama Papers, zriadil Parlament špeciálny vyšetrovací výbor, ktorý si posvieti na daňové úniky a pranie špinavých peňazí. Nový výbor začne naplno fungovať po letnej prestávke.

Poslanci sa budú okrem toho zaoberať návrhom na zlepšenie transparentnosti zdaňovania nadnárodných firiem, ktorý Komisia zverejnila v apríli tohto roku.

Životné prostredie

Ďalší škandál, ktorý budú poslanci prešetrovať, je podvádzanie pri meraniach emisií výfukových plynov. Aj tu Parlament zriadil vyšetrovací výbor, ktorý svoje zistenia zhrnie do záverečnej správy.

Jednotný digitálny trh a sloboda pohybu

V záujme zlepšenia jednotného digitálneho trhu, budú poslanci hlasovať za zrušenie neopodstatneného geoblokovania a na rad príde aj reforma pravidiel upravujúcich audiovizuálne služby.

Modernizovať sa bude aj legislatíva týkajúca sa vyslaných pracovníkov. Európa potrebuje skoncovať s neférovými praktikami a nespravodlivým odmeňovaním zamestnancov.

O dac

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices