Lajcak Alpbach
Stretnutie s ministrami zahraničných vecí v rakúskom Alpbachu. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Východné partnerstvo EÚ musí ostať na programe dňa

Európska únia by mala vypracovať novú víziu pre svoju politiku Východného partnerstva. Na Fóre Alpbach to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Spoločne s rakúskym ministrom zahraničných vecí Sebastianom Kurzom, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom a námestníčkou bieloruského ministra zahraničných vecí Alenou Kupčynou diskutovali na prestížnom výročnom fóre v rakúskych Alpách o vzťahoch štátov východnej Európy s EÚ a Ruskom.

„Politika Východného partnerstva Európskej únie je zameraná na rozšírenie stability, predvídateľnosti a prosperity v našom susedstve a nie je namierená proti nikomu,“ zdôraznil minister M. Lajčák a podčiarkol, že ide o dobrovoľné partnerstvo založené na rozhodnutí a vlastných ambíciách šiestich partnerských krajín.

Vo svojom vystúpení v panelovej diskusii v Alpbachu poukázal na to, že politická ponuka pre Východné partnerstvo sa v súčasnosti pre troch partnerov vyčerpala, keďže Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina už majú s EÚ asociačné dohody o politickom zbližovaní a ekonomickej integrácii, Moldavsko dosiahlo aj zrušenie vízovej povinnosti s EÚ a Ukrajina s Gruzínskom ju majú na dosah. Ďalší traja členovia Východného partnerstva, Arménsko, Azerbajdžan a Bielorusko, majú zase odlišné ambície v intenzite spolupráce s Úniou.

„Najväčšia úloha pre EÚ v tejto súvislosti je zadefinovať, kam chceme Východné partnerstvo nasmerovať teraz a čím ho chceme naplniť,“ konštatoval minister M. Lajčák. Podčiarkol pritom, že v strategickom záujme EÚ naďalej ostáva, aby východné susedstvo bolo stabilné a aby prosperovalo, a preto musí východná politika EÚ ostať na programe dňa. „Zároveň je to aj otázka dôveryhodnosti samotnej Únie,“ dodal minister M. Lajčák.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Príspevok Slovenska do tohto procesu z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ je zaradenie Východného partnerstva medzi predsednícke priority. „Pre nás je Východné partnerstvo dôležité. Jeho členov preto prizývame na neformálne predsednícke podujatia v Bratislave, čím im vysielame signál, že nám na nich záleží,“ povedal na Fóre v Alpbachu minister M. Lajčák. Najbližšie sa ministri zahraničných vecí šiestich partnerských krajín zúčastnia na obede po skončení neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v sobotu v Bratislave.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices