Českej republike hrozia útoky islamistov

PRAHA/BRATISLAVA / Útoky islamistických džihádistov hrozia aj českým susedom. Konštatovala to ich bezpečnostná služba v najnovšej správe. Vážnosť situácie nevylučuje ani naša SIS.

Na českom území dočasne bývalo sedem ľudí, ktorí sa chceli v Sýrii pridať k radikálom. Správa českej bezpečnostnej služby varuje aj pred nárastom aktivít ruských a čínskych spravodajských služieb.

„I na území Českej republiky existuje potenciálna hrozba teroristického útoku islamistických džihádistov napojených na takzvaný Islamský štát. Prípadne na skupinu Džabha a Nusra,“uvádza Bezpečnostá informáčná služba ČR vo svojhej správe.

Dve rizikové skupiny

Spravodajcovia sledovali dve rizikové skupiny. Jednu tvorili jednotlivci, ktorí prejavili sympatie k Islamskému štátu. Žiadny z nich ale nemal väzby na islamistické zoskupenia. Druhou skupinou boli tí, ktorí sa k teroristom pripojiť chceli.

„Jednalo sa celkom o sedem osôb pôvodom z islamského sveta, ktoré krátkodobo porebývali v Českej republike. Návrat týchto osôb do EÚ by predstavoval vážnu bezpečnostnú hrozbu z hľadiska účasti na teroristických útokoch,“ ˇpíše ďalej BIS.

Český minister vnútra Milan Chovanec uviedol, že bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. U našich západných susedov stále platí bezpečnostný stupeň číslo jeden. To znamená stupeň zvýšenej ostražitosti.

Slováci v pohotovosti

V pozore je aj slovenská informačná služba. Po sérii teroristických útokov v Paríži prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zároveň prebieha výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb. Okrem toho naše bezpečnostné zložky vrátane, spravodajských zložiek sú v pohotovosti až do odvolania.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

„Bez toho, aby sme šírili akúkoľvek paniku, považujeme bezpečnostnú situáciu za vážnu a na jej riešenie je potrebné v čo najkratšom čase prijať viaceré opatrenia, o ktorých už Európska únia dlhšie diskutuje,“ píše vo svojom stanovisku Slovenská informačná služba,

Národné bezpečnostné analytické centrum je v stave nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne, 7 dní v týždni. SlS už v tejto súvislosti viackrát upozorňovala na bezpečnostné riziká teroristického ohrozenia zo strany takzvaných osamelých vlkov, samoradikalizovaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov.

Podľa SIS práve takéto osoby predstavujú pre bezpečnosť a stabilitu každého štátu, vrátane partnerov združených v EÚ a NATO, vážnu bezpečnostnú hrozbu. A tej je nutné nepretržite venovať zvýšenú pozornosť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices